Connect with us

Ekonomija

Evo kako se u tri hercegovačke županije glasovalo za gradska i općinska vijeća

Lokalni izbori su za nama, a većina medijske pažnje pripala je utrkama za (grado)načelnička mjesta. No, mnogi će reći da su načelnicima i gradonačelnicima ruke vezane ako nemaju potporu u gradskim odnosno općinskim vijećima.

Hrvatski Medijski Servis donosi popis svih onih političkih stranaka i neovisnih kandidata u trima hercegovačkim županijama, Županiji Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko neretvanskoj i Hercegbosanskoj, koji su prešli prag od tri posto, koliko je dovoljno da određena stranka ili neovisni kandidat uđe u općinska ili gradska vijeća.  Treba napomenuti da stranka ili kandidat ne moraju nužno ući u općinsko ili gradsko vijeće ako prijeđu cenzus od tri posto kao što je slučaj s npr. Stocem zbog D’ Hontove metode pretvaranja glasova u mandate.

Županija Zapadnohercegovačka

Širokom Brijegu HDZ BiH je na osnovu 97 posto obrađenih glasačkih listića osvojio 4944 glasa ili 60,29 posto. Osim HDZ BiH, u Gradsko vijeće Širokog Brijega ulazi još koalicija dva HSP-a (HSP AS i HSP BiH), HDZ 1990, HRS i HDU.

Stranke koje u Širokom Brijegu prelaze prag od 3 posto

Ljubuškom je također HDZ BiH ostvario uvjerljivu pobjedu sa 71,99 posto glasova. u GV ulaze ut tu stranku još i HDZ 1990 i HSP AS – HSP BIH.

rezultati izbora za GV Ljubuški

OV Posušje društvo HDZ-u BiH pravit će HDU, HSP AS – HSP BiH, HDZ 1990 i HSS.

izborni rezultati u Posušju

Grudama će svoje vijećnike imati HDZ BiH, HRS, HSP AS – HSP BiH, SDP BiH i HSS.

rezultat izbora za OV Grude

Hercegovačko-neretvanska županija

Čapljini je najveći broj glasova za Gradsko vijeće osvojila koalicija HDZ BiH – HSS, 5046. Cenzus od 3 posto osvojenih glasova još su prešli ČNS – HRS, “ZA ČAPLJINU JEDNAKU ZA SVE”, SDA, SDP i DF.

Rezultati izbora za GV Čapljina

U novi saziv općinskog vijeća Neuma ulaze HDZ BiH, HKDU BiH, HDZ 1990 i HRS.

Rezultati iz Neuma

Cenzus od tri posto glasova u Ravnom prešle su sve tri stranačke liste (HDZ BiH, SNSD i HDZ 90), a uvjerljivi pobjednik je HDZ BiH.

OV Ravno – rezultati izbora

U Općinskom vijeću Stoca većinu su zadržale stranke i kandidati Hrvatskog narodnog sabora, a jedino se lista HDZ-a BiH izdvaja po broju glasova od ostalih stranačkih i lista neovisnih kandidata.

Propao bošnjački pokušaj ovladavanja Općinskim vijećem u Stocu kandidiranjem velikog broja neovisnih kandidata

Uz HDZ BiH, u Općinsko vijeće Čitluk ulaze i HDZ 1990, HKDU – HRAST te dva neovisna kandidata.

Rezultati izbora za OV Čitluk

Uz HDZ 1990, u Općinskom vijeću Prozor – Rama sudjelovat će HDZ BiH, SDA, Lista za prozor i HRS.

Rezultati za OV Prozor – Rama

U Općinskom vijeću Konjica participirat će samo bošnjačke političke stranke, predvođene SDA. Ovdje je koalicija HDZ BIH – HDZ 90 osvojila 243 glasa ili 2,09 posto glasova. Ovo iznova podsjeća na etničko čišćenje koje je provedeno nad Hrvatima jer iz je u Konjicu prema popisu iz 1991. godine živjelo 11.513 Hrvata.

Koalicija HDZ BiH – HDZ 1990°glasova u Konjicu osvojila samo 2,09

Jablanici će najveći broj općinskih vijećnika imati SDA i SDP. Koalicija HDZ BiH- HDZ 1990 osvojila je nešto više od 3 posto tako da će hrvatske političke stranke imati jednog vijećnika.

Rezultati izbora za OV Jablanica

Hercegbosanska županija

Livnu su značajniji rezultat ostvarili HDZ BiH i HDZ 19990. U Gradsko vijeće ulaze još HRS, SDP, ŽNL i SDA.

Ove će stranke participirati u GV Livno

Tomislavgrad se izdvaja po tome što je u ovoj općini najveći broj glasova za Općinsko vijeće osvojio novoosnovani HNP. U vijeće ulaze još HNL, HDZ BiH, HDZ 1990, HSP – Pravaši i SDA.

Rezultati izbora za OV Tomislavgrad

Na Kupresu je 50 posto glasova za vijeće osvojio HDZ BiH. Cenzus od 3 posto prešli su još Neovisna lista “Za Kupres”, HNL, HDZ 1990, SNSD, i Stranka za BiH.

Ove stranke prešle su prag od 3 posto na Kupresu

Najviše glasova za OV Glamoč osvojio je SNSD te SNS FBiH. Od stranaka s hrvatskim predznakom prag od 3 posto prelaze HDZ BiH, HRS, HDZ 1990, HKDU BiH te neovisni kandidat Ivica Jurić.

Rezultati za OV Glamoč

Na izborima za OV Bosansko Grahovo najviše glasova osvojili su SNS FBiH i SNSD. Hrvatske stranke koje su iznad praga su HDZ BiH i HDZ 1990.

Rezultati izbora za OV Grahovo

Drvaru je pobjedu odnijela lista SNSD-a. Po broju osvojenih vijećničkih mandata iza SNSD-a su SNS, HDZ BiH, SP, DNS i NSRZB.

Ovo su rezultati izbora za OV Drvar

/B. Galić/HMS/

Continue Reading