Connect with us

Kultura

Gradonačelnik Kordić primio predstavnike braniteljskih udruga u povodu 32. obljetnice povijesne odluke o povjeravanju obrane Mostara HVO-u

U povodu 32. obljetnice donošenja povijesne Odluke Kriznoga stožera (”Krizni štab”) Općine Mostar kojom je, 29. travnja 1992. godine, zaštita i obrana grada Mostara povjerena Hrvatskomu vijeću obrane (HVO), gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić primio je, u prostorijama Gradske uprave, visoko izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Mostara koju čini dvanaest braniteljskih veteranskih i stradalničkih organizacija, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dan 29. travnja jedan je od najznačajnijih nadnevaka iz suvremene mostarske i bosanskohercegovačke povijesti, ključan za ratnu obranu i Mostara i cjelokupne BiH. Nakon što je Mostar izložen napadima agresora, nacionalno mješoviti legalni sustav gradske vlasti u izvanrednoj ratnoj opasnosti, Krizni stožer Općine Mostar, zaštitu i obranu Mostara Odlukom povjerava HVO-u kao jedinoj legalnoj vojnoj strukturi organiziranoj u svrhu obrane. Odluku su zajednički potpisali: Milivoj Gagro, Ismet Hadžiosmanović, Zijad Demirović, Borislav Puljić, Josip Škutor, Mehmed Behmen, Ilija Filipović, Fikret Bajrić i Josip Jole Musa.

U povijesno važnoj preambuli pozvali su se na prethodne odluke Predsjedništva RBiH, a u Odluci stoji:

Na temelju Naredbe Republičkog štaba za civilnu zaštitu, kao i zaključka Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine donesenih 4. 4.1992. godine i 10. 4.1992. godine i Odluke o proglašenju neposredne ratne opasnosti na području općine Mostar broj 1/92 od 9. 4.1992. godine, kao i Odluke o povlačenju jedinica JNA s teritorije Republike Bosne i Hercegovine, koju je donijelo Predsjedništvo Republike BiH od 27. 4.1992. godine, Krizni štab općine Mostar, polazeći od činjenice da se općina Mostar nalazi u stanju djelomične okupacije od strane jedinica takozvane Jugoslavenske narodne armije i paravojnih formacija koje u sadejstvu s njom vrše oružana dejstva po civilnim objektima, istovremeno pljačkajući gospodarske subjekte i obiteljske kuće i odvodeći u zarobljeništvo stanovnike ove općine, kao i činjenicu da takozvana JNA i druge paravojne formacije koje dejstvuju skupa s njom ne priznaju legitimne i legalne organe vlasti Republike Bosne i Hercegovine niti općine Mostar donosi sljedeću Odluku: Takozvana Jugoslavenska narodna armija i druge paravojne formacije koje djeluju skupa s njom proglašavaju se neprijateljske i okupatorske formacije na području općine Mostar. Zaštita i obrana grada Mostara od formacija iz člana 1. povjerava se Hrvatskom vijeću obrane – Općinskom stožeru Mostar, te pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova – centar Mostar.

Na osnovu te Odluke ustrojena je ratna vlada odnosno Općinski stožer HVO-a Mostar koji, kao tada jedina organizirana obrambena vojna formacija u Mostaru, preuzima obranu grada i već u lipnju 1992. godine, zajedno sa snagama MUP-a i HOS-a, oslobađa Mostar i dolinu rijeke Neretve.

– Ta je odluka višestruko važna. Prije svega, postavila je zakonske pretpostavke HVO-u za oružani otpor agresoru i otvorila vrata oslobađanju gotovo potpuno okupiranog Mostara koji je razaran granatama koje su ubijale i civile i branitelje grada. S druge strane, ima iznimnu povijesnu važnost jer svjedoči kako je HVO prvi stvorio okvir organizirane obrane i kako su naši branitelji, podnijevši ogromnu žrtvu, osigurali da danas uživamo mir i slobodu.

Danas, kada živimo u izazovnim vremenima, često suočeni sa izvrtanjima povijesnih činjenica, moramo biti posebno pažljivi. Budućnost pripada onima koji mogu gledati u budućnost, s iskrenim pijetetom prema prošlosti. Upravo ovakvi datumi, koji bez sumnje imaju presudno mjesto u povijesti našega grada, kao i ukupnog društva u kojem živimo zaslužuju posebno obilježavanje. Zato sam danas, s posebnim poštovanjem, primio izaslanstvo dvanaest mostarskih braniteljskih udruga kako bismo obilježili ovu obljetnicu i zajednički se prisjetili poginulih branitelja, stradalnika i veterana koji zaslužuju naše poštovanje, naše sjećanje i našu potporu u svim izazovima s kojima se braniteljska populacija i njihove obitelji susreću – kazao je ovom prigodom gradonačelnik Kordić./HMS/

Continue Reading