Connect with us

Priopćenja

Slučaj širenja NATO-a je hrvatski trenutak isitne – ili smo nacija ili nismo; Von der Leyen dolazi u Mostar položiti cvijeće na grob

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Pule u povodu Dana oslobođenja i Dana grada Pule. Tom je prilikom dao izjavu za medije.

– Kada bi naši ljudi, političari, Plenković čitali ono što institucije konkretno hrvatskog naroda u BiH pišu, a ne bavili se točkama i zarezima u besplodnim, kilavim briselskim traktatima, onda bi možda nešto shvatili. To je ozbiljna stvar što oni najavljuju i ne bi htio da ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišlo, ja ću ih podržati, a radije bi da se riješi na način i metodama koje ja predlažem. A to je ovaj slučaj širenja NATO-a. To je hrvatski trenutak istine. Ili smo nacija ili nismo. Ako nismo, da se brate raziđemo, da priznamo da postoje ovi u BiH koji su treća klasa i mi koji za njih uopće ne brinemo. Oni su sami kao i prije 30 godina, ali sada nije rat, nema oružja”, rekao je Milanović.

Dodao je da njegova inicijativa nije ucjena nego pritisak.

-Ili ćemo kroz politički pritisak, ne ucjenu, kroz NATO, da nas se ne tretira kao krušne mrvice na podu, isposlovati, istjerati pravdu, da se taj problem izbornog zakona riješi ukazom visokog međunarodnog predstavnika. To je moguće. Bakir Izetbegović je pod kontrolom Ankare i Istanbula, to je nemoguće. On je arogantan i radi što hoće. Za par dana dolazi u Sarajevo i Mostar predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, to je Plenković isposlovao. To je pogrebna zabava. Žena dolazi donijeti cvijeće na grob. Hoće li doći podržati Hrvate i njihova temeljna prava, ništa više od toga. Ovdje u Puli se govori i talijanski, to je lijepo. Tamo pokušavaju istući Hrvate. Zašto Ursula von der Leyen dolazi u Sarajevo da podrži jučer raspisane izbore od strane uzurpatora ili da podrži hrvatski narodni sabor, ne HDZ. Kasno je, trebala je u Sarajevu i Mostaru biti prije mjesec dana, prije godinu dana. Sad se dolazi smijati ljudima u lice, to je Plenkovićev doprinos, rekao je Milanović.

– Ovo ispada kao moja solo igra, ja mogu ovako i onako, ali Hrvati će ići na institucionalno povezivanje praktički treći entitet. O tome se radi, to piše u tim dokumentima i ljudi su se za to spremili. To neće proći bez tenzija. Premijer očito ne razumije, a onda nije mu ni stalo, dodao je.

Osvrnuo se i na poziv hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti.

– Prije dva mjeseca Plenković je predložio da se nađemo zbog rata u Ukrajini. Uvijek možemo naći neki razlog, ali Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo. Ono ad hoc reagira u slučaju velike prijetnje Hrvatskoj. Rat u Ukrajini to nije i ne dao Bog da učinimo da postane. Ovo u BiH je akutno, a akutno je postalo jer je kronično ne tretirano. Moramo se naći i raspraviti koja je zajednička pozicija. Ja sam jasan. Plenković mora reći – ne ja ću učiniti sve da Finska i Švedska uđu u NATO. Ok, to je tvoj stav, onda znamo gdje smo i moj manevar je ograničen. Ja u NATO-u ne mogu sam to blokirati. Ja mogu dati naputak hrvatskom ambasadoru da bude protiv. Ako mu Plenković da bude za, onda smo u pat poziciji i čovjek mora biti neutralan, a s neutralnim stavom odluka prolazi i mi nismo iskoristili svoju mogućnost koja je legalna i moralna. Nas tretiraju kao zemlju trećeg reda zahvaljujući HDZ-u, rekao je i dodao kako mu Plenković još nije odgovorio.

– Djelujem kao ucviljena šiparica, ali to nisam i neću šutjeti o tim stvarima. Dosta je! Jučer su raspisani izbori po kriminalnoj proceduri. I sad će doći predsjednica EK-a i smijati nam se u lice. To je Plenković sredio. Pa daj vijenac da pošalje na groblje i tako je sve gotovo. Što se njega tiče, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića.

– Ne može biti tvrđi. On je ukrao nešto i to drži u sefu i ne da. Jer on gubi sve u slučaju pravednog rješenja, ne može više biti član Predsjedništva. Bakir može, on igra drugu vrstu igre. To je koordinirana bošnjačka priča, igra na hrvatsku slabost brojeva. Hrvata nema dovoljno. Nisu nacionalna manjima, ali im se mora pružiti zaštita. Komšić već godinama krade i ja sam nasjeo na to prije 12 godina, i to samo tada i samo jednom. Nakon toga govorim nije fer, nije fer izazvat ćete revolt, rekao je Milanović.

Na pitanje bi li pristao da Čović bude predstavnik hrvatskog naroda, rekao je da mu je potpuno svejedno.

– I Dodik. Kod Dodika vidim opasnost, napadaju ga Karađićevci i Mladićevci. Oni dolaze na vlast ako ode Dodik. Za mene u ovom trenutku, za hrvatske interese on je partner.

– On nije četnik. Dodik je vođa jedne male zajednice. Srbi su nam blizak narod, u ovoj situaciji su mi saveznici i onaj tko predstavlja Srbe i uklapa se u minimum standarda moje je prijatelj, rekao je.

Na konstataciju da je Republika Srpska nastala na zločinu, rekao je: Helou, helou. I Amerika je nastala na zločinu, većina država nastala je na zločinu./HMS/

Continue Reading