Connect with us

Magazin

Josip Boljkovac: Šušak je naredio rušenje spomenika u Jasenovcu

Bio je, piše Boljkovac, svjedokom kad je danas visokopozicionirani hrvatski general Stjepanu Mesiću prije nekoliko godina kazao da je Šušak naredio rušenje spomenika u Jasenovcu.

Dok je Franjo Tuđman slavio pobjedu HDZ-a na prvim parlamentarnim izborima, u zračnoj luci Pleso iskrcavali su se niški specijalci. Za njihov dolazak među prvima je saznao Josip Boljkovac i pohitao u sjedište stranke, na Becićeve stube, da izvijesti Tuđmana. Ali, zbog svjetine koja se tu natiskala htijući čestitati na izbornim rezultatima, nije se mogao probiti. Zazvao je Stjepana Mesića, koji je čuvši ga otvorio prozor. Kazao mu je što je doznao, a Mesić mu je odvratio da provjeri što se događa. Kako su se dovikivali, za dolazak Nišlija čuli su i okupljeni pa je na Becićevim stubama nastala strka, ljudi su počeli bježati gazeći pred sobom cvijeće i slike. Boljkovac se uskoro vratio s informacijom da se radi tek o vojnoj vježbi. Stranačko vodstvo nestrpljivo ga je iščekivalo, a neki su, poput Gojka Šuška, u stahu od specijalaca počeli pakirati svoje torbe. Vukojević čistio prošlost Tako u knjizi “Istina mora izaći van” prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac opisuje događanja koja su prethodila Domovinskom ratu. Šušak, kojega indirektno optužuje za huškačku politiku i nepotrebna krvoprolića opisavši ga kao čovjeka “tamnih obrva, još tamnijih misli i bez osmijeha na licu”, nikada mu nije “legao”. Bio je, piše Boljkovac, svjedokom kad je danas visokopozicionirani hrvatski general Stjepanu Mesiću prije nekoliko godina kazao da je Šušak naredio rušenje spomenika u Jasenovcu. Za razliku od Tuđmana s kojim je prijateljevao još u mladim danima i kojeg je za Jugoslavije dva puta izvlačio iz zatvora, Boljkovac se nije slagao ni s Vladimirom Šeksom, Branimirom Glavašem, Tomislavom Merčepom, Vicom Vukojevićem… Za Vukojevića, koji mu je u MUP-u bio “uvijek nelolajni pomoćnik”, navodi da je u policiji čistio svoju sumnjivu emigrantsku prošlost te u spisima napravio i konstrukciju oko ubojstva Brune Bušića. 
Da je Tuđman slušao njega, a ne njih, rat se, uvjeren je Boljkovac, moga izbjeći, a Jugoslavija bi vjerojatno završila kao konfederacija. U jesen 1990, u vrijeme ni rata ni mira, tada politički funkcionar Antun Vrdoljak predložio je, a Tuđman prihvatio, rješenje početaka pobune.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/josip-boljkovac-susak-je-naredio-rusenje-spomenika-u-jasenovcu-50372 – www.vecernji.hr

Continue Reading