Connect with us

Business

Nakon gotovo 16 godina, FBiH ima ravnopravniji sustav raspodjele prihoda

S 41 glasom za, uz negodovanje izaslanika iz Sarajevske županije, Dom naroda Parlamenta Federacije BIH kasno popodne usvojio je izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Donošenjem izmjena navedenog zakona čiji su predlagatelji predsjednici Klubova konstitutivnih naroda, hrvatskog, srpskog i bošnjačkog, Ivo Tadić, Slađan Ilić i Jasmin Duvljak, Sarajevskoj županiji ukida se povlašteni ponder dva u raspodjeli. Na više sredstava prilikom raspodjele može računati svih preostalih devet županija u Federaciji BiH.

„Posebno je to važno, jer više novca ide i jedinicama lokalne samopurave, općinama i gradovima koje daleko najviše investiraju u kapitalne projekte, čak 27 posto za razliku od županija i Federacije BiH u kojima je taj postotak oko tri i šest“, naglasio je u raspravi izaslanik Kluba Hrvata Damir Džeba.

Predsjednik ovog Kluba i jedan od predlagatelja zakona Ivo Tadić naglasio je kako je samo ovaj Klub uputio nekoliko inicijativa prema Vladi F BiH za donošenjem novog i pravednijeg zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Prema donosenom zakonskom rješenju kojeg je prethodno, krajem siječnja usvojio i Zastupnički dom, Sarajevskoj županiji ponder se najprije smanjuje na 1,5 posto, a u svakoj novoj fiskalnoj godini smanjivat će se za dodatnih 0,1 posto dok ne bude iznosio jedan.

Protivnici donošenja izmjena zakona, očekivano, bili su izaslanici iz Sarajevske županije koji su kao argument među ostalim naveli i „da se jedna nepravda ne ispravlja drugom“.

No, kako god zastupnici i izaslanici u Parlamentu Federacije BiH potaknuli su Vladu F BiH da započne s izradom novog , sveobuhvatnijeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

„Mi trenutačno imamo nekoliko modela koji su u završnoj radnoj fazi. U izradu su uključeni domaći i međunarodni stručnjaci, među ostalim i predstavnici MMF-a“, izvjestila je izaslanike Jelka Milićević, ministrica financija i dopredsjednica Vlade F BiH.

U nastavku zasjedanja Dom naroda nekoliko prijedloga zakona o gradovima kojim su novim gradovima u Federaciji BiH postali, konjic, Stolac, Zavidovići, Orašje, Bosanska Krupa i Lukavac.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se uvodi zabrana pušenje u javnom zatvorenom prostoru kao i automobilima u kojima se voze djeca.

Sjednica je prekinuta, o nastavku će se znati naknadno.

Continue Reading