Connect with us

Ljubav

SKB Mostar potpisala ugovor o suradnji s najvećim centrom za liječenje raka na Bliskom istoku

U okviru Inicijative za uspostavu suradnje između Centra za tumore Kralj Hussein (Jordan) i medicinskih institucija u Bosni i Hercegovini, Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar posjetio je u petak, 11. veljače 2022. godine dr. Akram Al-Ibraheem, šef Odjela za nuklearnu medicinu i PET/CT King Hussein Cancer Center (KHCC), najvećeg specijaliziranog Centra za rak na Srednjem istoku.

Radni sastanak o mogućnostima suradnje održan je u prostorijama Klinike za onkologiju SKB Mostar gdje su s dr. Al-Ibraheemom razgovarali doc.dr.sc. Inga Marijanović, v.d. predstojnica Klinike za onkologiju i prof.dr.sc. Danijel Pravdić, prodekan za znanost Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Doc. Marijanović je tom prilikom istaknula kako se pametnim i prihvatljivim strategijama ulaganja u onkologiju može ostvariti značajan ishod u liječenju, piše portal Pogled.ba.

„Inicijativa o suradnji Klinike za onkologiju SKB Mostar i KHCC-a u vidu edukacija, razmjena iskustava, sudjelovanja u novim istraživanjima kao i mogućom realizacijom tretmana za naše onkološke pacijente zasigurno će pridonijeti i biti dobar put u zajedničkoj borbi protiv malignih bolesti koje su najveći javnozdravstveni problem u cijelom svijetu“, pojasnila je doc. Marijanović.

Prof. Pravdić je istaknuo kako je dr. Al-Ibraheema upoznao sa radom Medicinskoga fakulteta, kako u edukacijskom tako i u znanstvenom smislu. „Ovim susretom potaknuli smo inicijativu da u budućnosti pokušamo organizirati studentske i znanstvene razmjene između Medicinskoga fakulteta Mostar i Centra za tumore Kralj Hussein. To bi svakako imalo veliki značaj za razmjenu iskustava iz područja onkologije, kao i u proširenju znanstvene djelatnosti Medicinskog fakulteta“, istaknuo je prof. Pravdić.

Nakon obilaska Klinike za onkologiju i Medicinskoga fakulteta, dr. Al-Ibraheem se susreo sa ravnateljem SKB Mostar, prof.dr.sc. Antom Kvesićem koji je tom prilikom istaknuo kako je siguran u činjenicu da se ne može kvalitetno razvijati medicinska djelatnost bez suradnje sa drugim svjetskim centrima. „Suradnja s većim medicinskim centrima i učenje od njih, put je koji SKB Mostar slijedi već dugi niz godina. Nadam se iskreno da će suradnja sa Jordanom biti plodonosna“, zaključio je ravnatelj Kvesić.

Dr. Al-Ibraheem je istaknuo kako više od 300 specijalista onkologa i preko tisuću medicinskih sestara, koji rade u KHCC-u skrbe o onkološkim pacijentima Srednjeg istoka, ali i sve većem broju internacionalnih pacijenata. „Došao sam radi mogućnosti uspostavljanja suradnje na svim poljima koja su nam zajednička, od razmjene studenata, znanja i iskustava pa sve do zbrinjavanja onkoloških pacijenata“, izjavio je te iskazao zadovoljstvo zbog posjete SKB-u Mostar i Medicinskom fakultetu. Inicijativa za uspostavljanje navedene suradnje proistekla je iz zalaganja veleposlanstva BiH u Jordanu na čijemu je čelu veleposlanik Mate Zeko./HMS/

Continue Reading