Connect with us

BiH

MILANOVIĆ: BiH treba dobiti status kandidata za EU, drugačiji bi postupak nalikovao sadizmu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovio je u ponedjeljak da Bosni i Hercegovini treba dati status kandidata za Europsku uniju, kao i Ukrajini, koja je po njemu u puno težem položaju od BiH, a drugačiji bi postupak “nalikovao sadizmu”, ocijenio je.

Europska komisija, koja nikad do sada nije takvom brzinom objavila mišljenje o nekoj kandidaturi za članstvo, preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju.

“Ja sam za to da se cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli jer će biti jako teško objasniti, da ne kažem nemoguće objasniti kako to da Ukrajina i Moldova mogu biti kandidati u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može”, kazao je Milanović.

Govoreći u Zemuniku gdje je posjetio vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u sklopu svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kadetima Milanović je ocijenio da Europska komisija nije takvu odluku donijela na vlastitu inicijativu.

“Komisija u takvim stvarima nije autonomna, to je tehničko birokratsko tijelo i netko drugi – (francuski predsjednik Emmanuel) Macron, (njemački kancelar Olaf) Scholz, bilo tko, je odlučio ili su se uskladili da se nastupi na takav jedan otvoren, prijateljski način prema Ukrajini i Moldovi”, rekao je.

“To je u redu, ali Hrvatska ne može nikako dopustiti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat”, rekao je.

“Ako im sada ne damo status kandidata onda ih praktički ne percipiramo kao državu”, dodao je hrvatski predsjednik.

BiH je zemlja u kojoj “nema oružja, nema rata, nema teritorijalnih sporova” pa bi nedavanje statusa kandidata BiH u ovoj situaciji “nalikovalo sadizmu”, ocijenio je.

“Očekujem da se hrvatska vlada i premijer zauzmu za to”, poručio je Milanović./Hina/

Continue Reading