Connect with us

BiH

Predsjednik Čović na sastanku s rukovodstvima općinskih odbora HDZ-a BiH u Posavskoj županiji

Nakon radnog dijela i obilazaka na prostoru općine Orašje, uslijedio je sastanak predsjednika Čovića s rukovodstvima općinskih organizacija HDZ-a BiH u Posavskoj županiji.

Teme sastanka odnosile su se na infrastrukturne projekte triju općina koji su u tijeku, kao i pripreme za predstojeće Opće izbore.

Općinski odbori iznijeli su projekcije okončanja svih bitnih prometnih, infrastrukturnih i kapitalnih ulaganja i investicija koji trebaju pridonijeti razvoju posavskog kraja, kao i segmente prekogranične suradnje koji su započeli na općinskim i županijskoj razini.

Na temu Općih izbora i logističkih priprema predstavnici odbora upoznali su predsjednika Čovića oko uspostave operativnih tijela.

Predsjednik Čović istaknuo je važnost jedinstvenosti hrvatskog nacionalnog korpusa i zajedničkog nastupa predvođenog HDZ-om BiH u okviru HNS-a, osobito na višim razinama.

21.lipnja 2022.

Predsjednik Čović nazočio sastanku Organizacijskog odbora „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović danas je sudjelovao na sastanku Organizacijskog odbora „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“ u Orašju.

Na održanom sastanku razgovarano je o planiranim aktivnostima za ovogodišnje Dane filma te je na sastanku predstavljeno izvješće s prošlog festivala.

Također, dogovoren je hodogram aktivnosti uz redovne sastanke gdje će se zajednički rješavati sva otvorena pitanja. Članovi Organizacijskog odbora zaključili su kako se „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“ u Orašju moraju dodatno jačati i infrastrukturno i organizacijski poboljšavati.

Predsjednik Čović organizatorima je dao punu potporu u svim budućim aktivnostima.

Predsjednik Čović u Orašju otvorio moderno postrojenja za proizvodnju pitke vode

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je nazočio svečanosti otvaranja postrojenja za proizvodnju pitke vode u Orašju na Vodocrpilištu u Kostrču.

Završeni su svi planirani radovi na izgradnji postrojenja za proizvodnju pitke vode za Grad Orašje i uvezivanje istog u postojeću vodoopskrbu te je tim povodom danas održana svečanost otvorenja.

Postrojenje su svečanim presjecanjem vrpce otvorili gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, predsjednik Gradskog vijeća Orašje Stanko Vincetić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, uz zajednički obilazak postrojenja.

„Svi vi koji ste radili zadnjih godina na ovom i sličnim projektima u našoj Posavini u našem Orašju, siguran sam da vi koji ste pozdravljeni, kroz kolege načelnike i gradonačelnika i sve druge nositelje vlasti, dovoljno zorno svjedočimo koliko smo danas Posavinu pretvorili u jedan dio državnog prostora sa svim institucijama koje su nužne da bi ovdje naš narod mogao živjeti i osjećati se svoj na svome. Danas kad otvaramo ovaj pogon za vodu, čuli ste kratku izjavu prije toga, što je smisao života, što znači dobar, kvalitetan, uredan, urban život, a voda jest osnova toga života. Veseli me da je ovo jedan od projekata i da ga danas možemo staviti u funkciju. Kako je rekao gradonačelnik vezano za naredne dvije godine njegovog mandata, da treba otvoriti puno radnih mjesta, ne sumnjamo kada je u pitanju naša pozicija u budućnosti. Uvjeren sam da ćemo izvršnu vlast imati u Posavini na način da možemo stvarati nova radna mjesta, nove pogodnosti za život i na ovakav način se veseliti novim uspjesima. Neka to bude zajednički doprinos, uvjeren sam da smo uradili sve od politike hrvatskog naroda da danas možemo osigurati fiskalnu stabilnost u ove naše tri općine a jednako tako i županiju. Kroz te projekte, projekte iz Republike Hrvatske i sve ono što možemo raditi iz Bosne i Hercegovine s viših razina vlasti, veselim se novim projektima i ovdje u Kostrču, u Orašju, ali i cijeloj našoj Posavini. U to ime, svima vama zahvaljujem koji ste dali truda da ovaj projekt bude danas realiziran i svima čestitam ovo je veliki uspjeh“, poručio je predsjednik Čović na svečanosti.

„Ovo je značajan višegodišnji projekt od životne važnosti za zdravlje ljudi u čemu je pomogla i Vlada Županije Posavske. Vjerujem da ćemo zajedno i dalje financirati proširenje vodovodne mreže u naselja koja to još uvijek nemaju“, naglasio je predsjednik Vlade ŽP Topić.

Gradonačelnik Marijan Oršolić je istaknuo kako je ovo ključni infrastrukturni projekt za Grad Orašje  kojeg su građani dugo i željno očekivali, a predsjednik gradskog vijeća  Orašje Stanko Vincetić kratko je poručio: „Voda je izvor života i mislim da je tu sve rečeno“. Otvoren pročistač vode na vodocrpilištu Kostrč vrijedan 3.638.147,92 KM

Vodocrpilište u Kostrču pokraj kojeg je izgrađen pročistač, sastoji se od dva podzemna bunara i vodotornja s kojih se voda do krajnjih potrošača distribuira od 1998. godine. Završetkom pročistača, kapaciteta 50 litara u sekundi, iz vode će se izdvajati željezo i mangan, čime će se postići bolja kvaliteta pitke vode. Kapacitet pogona zadovoljava potrebe potrošača Grada Orašja, kao i za buduće proširenje vodovodne mreže.

Predsjednik Čović uz izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH posjetio je danas župu Uznesenja Blažene Djevice Marije i franjevački samostan Tolisa, te je o stanju u župi i samostanu, razgovarao s gvardijanom fra Mariom Jurićem.

Continue Reading