Connect with us

BiH

LASIĆ ZA HMS POTVRDIO: Predstoji modernizacija i proširenje ceste Dračevo- Hutovo- Ravno

Vlada Federacije BiH prošlog je tjedna donijela Odluku o razvrstavanju postojeće regionalne ceste R-426 Dračevo- Hutovo- Ravno u magistralnu cestu M-17.6.

JP Ceste Federacije BiH kao upravitelj magistralnih cesta u FBiH će nakon preuzimanja nove magistralne ceste na upravljanje u cilju kontinuiranog redovitog održavanja, ovu cestu pridodati LOT-ovima u koji su razvrstane magistralne ceste na tom području, čime će se osigurati kvalitetnije održavanje ove ceste nego što je to do sada bilo, te će se sigurnost u prometu bitno poboljšati. No, na tome se neće stati.

Ovako sada izgleda cesta preko Svitave i Hutova za Ravno

– Ceste FBiH će u svojim planovima poslovanja, na koje Vlada Federacije BiH treba dati prethodnu suglasnost, predlagati modernizaciju i rekonstrukciju ove ceste, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis federalni ministar prometa i veza Denis Lasić.

Lasić napominje kako će te aktivnosti ovisiti o financijskim sredstvima koja se moraju osigurati za pripremu projektne dokumentacije, izvlaštenja, ishođenja potrebnih suglasnosti i odobrenja te na koncu i izbora izvođača radova u postupku javnih nabava.

Podsjetimo, riječ je o uskoj asfaltnoj cesti koja kod mjesta Dračevo povezuje magistralni pravac M17, preko Svitave i Hutova s cestom Stolac- Neum, te najjužnijom hercegovačkom općinom Ravno. Ovom cestom posebno u ljetnim mjesecima prolaze tisuće turista prema Neumu, stanovništvo Neuma i neumskog zaleđa, te dostavna vozila što stvara ogromne gužve i ugrožava sigurnost putnika.

Modernizacijom ove ceste duge 42,5 kilometara, koja u budužnosti treba postati dvotračna, magistralna cesta znatno će se poboljšati povezanost Svitave, Neuma i neumskog zaleđa s Čapljinom, ali i općine Ravno s Neumom, Čapljinom i Stocem, što je preduvjet zadržavanja stanovništva na ovom području i razvoja jugoistočne Hercegovine./HMS/

Continue Reading