Connect with us

Ekologija

ČOVIĆ ZA HTV: Imat ćemo dovoljno načina kako postupiti ako ne dođe do dogovora, tražimo apsolutnu jednakopravnost

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u Dnevniku HTV-a da se nakon četiri dana pregovora u Sarajevu oko izmjena izbornog zakona, došlo do nekog rješenja, ali da i dalje postoje prepreke.

“Može se reći da stalno postižemo neki mali napredak, na tragu našeg sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020., kada smo definirali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz izborni zakon”, kazao je.

Upitan ima li izbora te hoće li se brisati nacionalni predznaci pri izboru članova Predsjedništva BiH, Čović kaže da zasigurno neće pristati na brisanje nacionalnih odrednica.

– Hrvatski narod ima izbora za BiH, ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže za separatizmom, unitarizmom i siguran sam da nećemo polagati račune bilo kome, za ono što tražimo je apsolutna jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih žitelja koji se tako ne izjašnjavaju. Rješenja ima, na uvjete koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica ili imena – Hrvat, Bošnjak Srbin sigurno nećemo pristati, rekao je Dragan Čović.

Pregovori uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice se nastavljaju, izbori su u listopadu iduće godine, moraju se raspisati u travnju.

Odgovarajući na pitanje što ako ne dođe do dogovora do kraja ove godine, Čović kaže da je usuglašen još jedan termin za razgovore kada bi trebao biti postignut konačan dogovor.

-Međunarodni predstavnici učinili su ogroman napor da mi iz BIH sjednemo zajedno za stol, jer sami to evidentno ne bismo mogli napraviti. Ja ne bih ostavljalo nikakve hipotetske odrednice oko toga što ako se ne dogovori. Prije svega moramo iskoristiti narednih 20-ak dana da završimo razgovore. Danas smo kroz Hrvatski narodni sabor dali vrlo jasne okvire – moramo čuvati BiH, jednakopravnost i legitimno predstavljanje. Imat ćemo dovoljno načina kako postupiti ako se ne postigne takav dogovor. Nepopravljiv sam optimist, i dijelim optimizam s predstavnicima europske i američke administracije, kazao je Čović.

Odgovarajući zašto je glasovao za poništenje nametnutog Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida, Čović kaže d je protiv toga da bilo tko nameće bilo kakve odredbe zakona.

– O toj se odluci intenzivno vodila rasprava ovih dana. Treba voditi računa da je pristup tom zasjedanju parlamentarne skupštine, odnosno Domu naroda, bio dogovor s međunarodnim institucijama da ponovno pokrenemo rad zakonodavnog tijela koji je umirovljen upravo zbog nametnutog rješenja koji dopunjava kazneni zakon BiH, a mi smo i tada bili protiv toga da bilo tko nameće zakone. Ušli smo u ovu igru da vratimo predstavnike međunarodne institucije i vratimo predstavnike srpskog naroda i to raspravimo. Na žalost, neki su iskoristili to da bi poslali poruku da je taj zaključak, koji nije prošao, a stvorio je ambijent da se vratimo u parlamentarnu raspravu, bio jako zloupotrebljen. Iskorištena je žrtva svih koji su u ratu stradali. Isprika svima s čijim se osjećajima netko poigrao u moje ime. Pokušali smo okupiti predstavnike Bošnjaka i Srba u parlamentarnoj skupštini, u dogovoru s međunarodnim institucijama. Kada smo jučer ponovno zamoljeni da posredujemo, toplo sam se zahvalio da nećemo više ulaziti u te igre. Žao mi je što se zloupotrebljavaju žrtve, poručio je.

Cjeloviti razgovor pogledajte OVDJE./HMS/

Continue Reading