Connect with us

Ekonomija

Za svako treće i sljedeće dijete u ŽZH 500 KM mjesečno kroz sedam godina

Za svako treće i iduće dijete Županija Zapadnohercegovačka izdvajat će po 500 konvertibilnih maraka mjesečno do napunjene djetetove sedme godine, potvrdio je Feni dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević obrazlažući novu proračunsku stavku – Tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece koja je rebalansom proračuna za ovu godinu planirana u iznosu od 3.300.000 konvertibilnih maraka.

Riječ je o iznosu koji bi obiteljima s troje i više djece trebao biti raspoređen u četiri mjeseca 2022. godine.

Kraljević ističe kako će ova stavka u proračunu za 2023. godinu biti povećana na oko 10 milijuna konvertibilnih maraka.

Naglasio je kako je naknada vezana za dijete, te se mjera odnosi na svako treće, četvrto, peto i svako sljedeće dijete koje će u trenutku stupanja na snagu zakona, koji bi svjetlo dana trebao ugledati kroz nekoliko dana, imati ispod sedam godina.

Naime, Vlada ŽZH bi kroz idući nekoliko dana trebala usvojiti, te u skupštinsku proceduru uputiti zakon kojim će biti definirani kriteriji i načini raspodijele sredstava s navedene proračunske stavke.

Zakon bi se zajedno s rebalansom proračuna ŽZH trebao naći na idućoj sjednici županijske skupštine.

Cilj zakona je olakšati svakodnevicu višečlanim obiteljima, odnosno obiteljima s troje i više djece, odnosno uz ostale mjere koje Vlada ove županije zajedno s gradovima i općinama već primjenjuje osigurati opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, dodao je Kraljević.

Podsjetio je kako je ŽZH među prvima osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce, kao i besplatan prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola. Također, rodiljske naknade za nezaposlene majke podignute su na 350 konvertibilnih maraka mjesečno, a rok primanja produljen je na godinu dana./Fena

Continue Reading