Connect with us

Scena

Održana tradicionalna Luška fešta – novi luški knez je Stipe Stanić – Šćepo

Lužani, njihovi zetovi, nevjeste i prijatelji i ovoga kolovoza okupili su se podno sela na tradicionalnoj Luškoj fešti. Zajedničko druženje proteklo je u lijepome ozračju i po ugodnome vremenu, tek uz poneku kišnu kap –  dobrodošlu kao osvježenje u poslijepodnevnim satima.

Djeca, mladi i odrasli – svatko u svome društvu, imali su o čemu razgovarati, ali i sudjelovati u pučkim igrama –  od bacanja kamena s ramena, potezanja klipa do zanimljive luške alke.

Naravno, neizostavni i najzanimljiviji trenutak ovoga događaja jeste izbor luškoga kneza koji će tu dužnost obnašati do iduće fešte. Tu je titulu odlukom petorice malih kneževa danas ponio Stipe Stanić – Šćepo. Naviknut na rad i disciplinu novi knez se nazočnima nije obratio, jer kako nam kratko reče: „Nema priče, triba radit“. U to smo se vrlo brzo uvjerili jer knez je, baš kao i prije izbora, pohitao pričuvati malenoga unuka Stipu.

U bacanju kamena i ove godine najuspješnijim se pokazao Ivan Stanić – Garo.

Antonio Stanić bio je pak najvještiji u potezanju klipa, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila Matea Stanić.

Pobjednici u luškoj alki su Mile i Josipa Stanić.

Ovonedjeljnoj bilješci iz duvanjskoga sela Luga dodajmo podatak da je prikupljeni novac od „darivanja kneza“ namijenjen troškovima ovogodišnje organizacije Luške fešte te u dobrotvorne svrhe.

Z.S./Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading