Connect with us

Magazin

Tjedni Komentar: Na Zahtjev čitatelja”RADA KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ SAVJETUJE: Trudite se razumjeti povod, a ne sadržaj trenda!

    Modni izazovi                                                                                                                                                                             Modna dizajnerica Rada Krivokapić Radonjić i fotograf Damir Nesimi

Modni trendovi su najtraženiji stilovi odjeće i modnih detalja, ali isključivo u određenom periodu.

Trudite se razumjeti povod, a ne sadržaj trenda.
Predviđanje modnog trenda je najteži zadatak dizajnera. U tome im mnogo pomaže poznavanje trendova u prošlosti i učestalost njihovih ponavljanja.
Vaš brend treba kreirati odjeću koja ostavlja trajan utisak/pečat na kupce. Prilikom analize modnih trendova, potrebno je uzeti u obzir ponašanje potrošača i cjelovito stanje na tržištu modnih usluga, proizvoda i stilova u nastajanju, kako biste bili i ostali ispred konkurencije.
U industriji mode prognoza modnih trendova podrazumijeva objektivno promatranje najnovijih modnih noviteta s ciljem dobivanja točnih rezultata, te prognoze modnih trendova.

Modni izazovi

Modni izazovi

MODIFICIRANJE POSTOJEĆIH ZALIHA

Ključni aspekt analize modnih trendova je modificiranje postojećih zaliha. U kreiranju trendova prednjače unikatni odjevni predmeti koji su ispred svog vremena i veoma skupi za „prosječne ljude“, dok ostale modne kuće rade pristupačnije i prikladnije verzije za sve kupce.
Trend predstavlja kratkoročne pravce u razvoju mode i trenutno nadilazi opće prihvaćeni stil odijevanja. Ići u korak s trendovima je skupo, ali svejedno ih treba uzeti u obzir i obratiti pažnju na iste. Ispred trenda je kvaliteta.

rada sadržaj 2

BRZA MODA KAO POSLJEDICA GLOBALIZACIJE

Stil odijevanja redovito osvježite modnim detaljima ili bojama koje su u trendu. Kupovinu odjeće treba usmjeriti na linije održive i ekološke mode, pažljivo birajući sastav materijala koji prilikom kupovine mnogi zanemaruju.
Modna industrija je doživjela nagle i ubrzane promjene kao rezultat procesa globalizacije. Fenomen brze mode nastaje kao posljedica globalizacije, razvoja masovnih medija, cyber tehnologije i sve većeg razvoja online trgovina. Došlo je do promjena u načinu i lokaciji proizvodnje, tehnici kupovine i marketinga kod prodavača i trendu nošenja, te odlaganja odjeće kod potrošača. Proizvodi modne industrije postaju sve pristupačniji, raznovrsniji i jeftiniji.
Brza moda je stvorila priliku za optimizaciju lanca opskrbljivanja, a globalizacija je olakšala pristup stranim tržištima, te jeftinu radnu snagu. Međutim, brza moda je imala niz negativnih posljedica, posebice u pogledu ljudskih faktora i faktora životne sredine.
Modna industrija je evoluirala kao rezultat globalizacije, a kupci koji cijene udobnost proizvoda, pristupačnost i cijenu na prvom mjestu promijenili su svoje prioritete i točke gledišta – kao rezultat modne industrije.
Umjesto korištenja skupih materijala za izradu odjeće po mjeri u prošlosti, brza moda se sada manifestira kroz kreiranje gotove odjeće.
U kratkom vremenskom periodu, proizvodi se značajna zaliha odjeće, koja ima tri moguća rezultata: odjevni predmeti koji su sa stilom biti će prodani, odbijeni ili prodani i brzo odbačeni. Ovo pogoršava dilemu oko zelene ekonomije. Vraćeni artikli se šalju natrag na mjesto proizvodnje iz prodavaonica, kako u ekonomski razvijenim tako i u nerazvijenim zemljama. Tada na zahtjev, osoblje sastavljeno od pripadnika svih grupa stanovništva provoditi politike koje isključivo odražavaju negativne efekte globalizacije.
Predviđanje trendova je predikcija budućih tržišnih tokova koristeći podatke iz prošlih prodaja kako bi se predvidjele buduće modne prilike.
Svi žele biti prvi u trci predviđanja modnog trenda i plasirati ga na tržištu modnih proizvoda. Trend postoji kako bi zadovoljio želje i preferencije većine kupaca, ali ima i svoj vremenski rok od usvajanja do isteka, ukoliko se ne radi o mega trendu. U svakom slučaju, treba podržati i nositi ekološki prihvatljive modne komade.

rada sadržaj 1

RECIKLIRANI MATERIJALI – RADIKALNOST CIJENA ODJEĆE

U usporedbi sa odjećom od nekvalitetnih materijala, koja kao rezultat pritiska tržišta ima niske cijene, odjeća od recikliranih materijala povećava radikalnost cijena odjeće.
Potražnja za odjećom izrađenom od recikliranih materijala raste kao rezultat pozitivnih ekoloških stavova među potrošačima. Usprkos prethodno uspostavljenoj lošoj reputaciji ovo može dovesti do uspjeha u vraćanju kupaca kod trgovaca brze mode.
Zaključno, globalizacija je doprinijela jačanju društveno-ekonomskih veza, a brza moda je rezultat globalizacije. Međutim, globalna prezasićenost odjećom je ekološka kriza. Korištena roba se često odbacuje, stvarajući ciklični tok otpada.

rada sadržaj 3

FOKUS NA ODRŽIVIM MATERIJALIMA

Usprkos tome, modna industrija sve više koristi održive materijale i pospješuje recikliranje nošene odjeće, što predviđa da će vremenom doći do “usporavanja” brze mode i da će se fokus preusmjeriti s cikličkog toka proizvodnje nove odjeće na novi ciklus reciklaže, već korištene odjeće. Ponovna upotreba materijala i tkanina od ekološki prihvatljivog materijala je budućnost brzog razvoja mode, na globalnom nivou.

Modni izazovi

Calaméo - Diogen 141 Rada Krivokapic Radonjic Naslovnica

Rada Krivokapic Radonjic fashion designer and stylist logo of brand | Fashion designers famous, Fashion creator, Luxury clothing brands

Continue Reading