Connect with us

Kultura

ŠIROKI BRIJEG: Obilježena 26. godišnjica smrti Gojka Šuška

U Širokome Brijegu u petak je odana počast Gojku Šušku, ratnom ministru obrane Republike Hrvatske i jednom od ključnih aktera u Domovinskome ratu, u povodu 26. godišnjice njegove smrti.

U znak sjećanja na spomenik Gojku Šušku u Širokom Brijegu svijeće je zapalilo izaslanstvo Vlade Županije Zapadnohercegovačke, predvođeno predsjednikom Vlade Predragom Čovićem, izaslanstvo Grada Širokog Brijeg, na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, te izaslanstva širokobrijeških braniteljskih udruga.

Spomenik Gojku Šušku, ministru obrane Republike Hrvatske, otkriven je u središtu Širokog Brijega 31. svibnja 2008. godine, na trgu koji nosi njegovo ime.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. godine u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine, dužnost ministra obrane obnašao je u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine. Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne Republike Hrvatske.

Ministar Šušak je bio najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice Franje Tuđmana i zaslužan je za stvaranje Hrvatske vojske, koja je u vojnim operacijama Bljesak i Oluja oslobodila okupirana hrvatska područja.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. u 53. godini, a posthumno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske, priopćeno je iz Vlade Županije Zapadnohercegovačke./HMS/

Continue Reading