Connect with us

BiH

LJUBIĆ: U bošnjačkoj politici sazrijeva uvjerenje da je važnije spašavati BiH, nego vojnika Ryana, pardon Komšića

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, Božo Ljubić kazao je da u BiH sazrijeva uvjerenje da izostanak izmjena Izbornog zakona BiH koji će omogućiti da svi konstitutivni narodu budu legitimno predstavljeni šteti Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Ljubić je dodao da rezerve prema reformi izbornog zakonodavstva dolaze uglavnom s bošnjačkog političkog spektra ali da se i tu stvari mijenjaju.

„I u bošnjačkoj politici sazrijeva uvjerenje da je važnije za Bosni i Hercegovinu spašavati BiH, čuvati BiH, nego spašavati vojnika Ryana, pardon Komšića“, kazao je Ljubić pojasnivši da je samo Hrvatima onemogućeno legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i djelomično u domovima naroda.

Ljubić svoje uvjerenje temelji na angažmanu Europske unije i SAD-a, koji su temeljem Daytona dužni skrbiti o miru u BiH.

„Vrijeme je da se podupru ona rješenja koja će značiti stabilizaciju BiH, a stabilizacija znači ravnopravnost tri državotvorna i ustavotvorna naroda. Ako se to ne osigura nema stabilne, a možda ni nikakve BiH“, kaže Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH naglasio je da je vrlo važno dogovoriti se oko interpretacije članka pet Ustava BiH koji na engleskom izvorniku govori „one Croat, one Bosnik i one Serb“.

Taj problem znači li ovo Bošnjak, Hrvat i Srbin ili bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik Ljubić misli da se to može razlučiti činjenicom da se i Amerikanac i američki na engleski kaže an American ali da od konteksta ovisi kako će se to prevoditi.

„Radi li se o pridjevu ili imenici ovisi od konteksta, a kontekst Ustava BiH govori o tome da ovo znači hrvatski, bošnjački i srpski član Predsjedništva BiH“, rekao je Ljubić dodavši da je, ako se uspije dogovoriti oko interpretacije ovih pojmova, vrlo lako interpretirati i presude Europskog suda za ljudska prava.

U prvom dijelu današnje press konferencije nakon sjednice obznanjeno je da Glavno vijeće HNS BiH pokreće projekt izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Glavno vijeće HNS BiH pokreće izradu demografske strategije Hrvata u BiH

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokreće projekt izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kaže kako se strategija neće fokusirati samo na Hrvate u BiH već će obuhvatiti širi kontekst problema u BiH. – Suočavamo se s rastućim iseljavanjem iz Bosne i Hercegovine, posebice mladih, … Nastavi čitatiGlavno vijeće HNS BiH pokreće izradu demografske strategije Hrvata u BiH

Continue Reading