Connect with us

Ekonomija

U Daytonu nije dogovoreno da Hrvatima drugi biraju predsjednika

U povodu 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma virtualnu konferenciju organizirala je Nacionalna federacija američkih Hrvata na kojoj su svoja iskustva podijelili ugledni američki i hrvatski diplomati, političari i profesori koji su ocijenili da je ovaj sporazum u značajnoj mjeri izmijenjen na štetu Hrvata te su izrazili očekivanje da će nova američka administracija posvetiti više pozornosti ovome dijelu svijeta.

Mate Granić, posebni savjetnik hrvatskoga premijera za vanjsku politiku, koji je i sudjelovao u pregovorima u američkoj vojnoj bazi, izjavio je kako Hrvatska očekuje da se prestane s preglasavanjem Hrvata jer to nije dogovoreno u Daytonu, piše Večernji list BiH.

Spasili Bihać, Žepu…

– Promjene Daytona ogledaju se u tome da su Bošnjaci tri puta izabrali člana bh. Predsjedništva, a to nije bilo dogovoreno u Daytonu – rekao je Granić. Pri tome je dodao kako će Hrvatska biti najsnažniji zagovaratelj euroatlantske budućnosti BiH. – To podrazumijeva državu triju konstitutivnih i ravnopravnih naroda i ostalih. Minimum je donošenje novog Izbornog zakona koji bi zajamčio jednaka prava narodima – istaknuo je Granić.

Granić i drugi gosti webinara, bivši veleposlanik SAD-a u Zagrebu Peter Galbraith, bivši šef Misije OESS-a u BiH Edward Joseph te američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić, presudnim su ocijenili vojne uspjehe hrvatskih vojnih snaga i sporazum koji su ranije Hrvati i Bošnjaci potpisali o završetku rata i vojnome savezništvu kako bi se završio rat i potpisao Daytonski mirovni sporazum. Opisao je i kada su hrvatske snage HV i HVO zaustavile napredovanje pred Banjom Lukom.

– (Državni tajnik Warren) Christopher me zvao i razgovarali smo 45 minuta. Rekao je: “Mate, zaustavite daljnje operacije. Dogodilo bi se destabiliziranje Srbije ako bi Srbi i izbjeglice otišli iz Banje Luke u Srbiju” – rekao je Granić. U međuvremenu je i Richard Holbrooke to isto rekao Franji Tuđmanu. “Da je Hrvatska vojska zauzela Banju Luku, mapa BiH zasigurno bi bila drukčija i ne bi bilo RS-a. Ne znam je li to bila dobra odluka, ali je bilo tako”, posvjedočio je bivši američki veleposlanik u RH Galbraith. Nekadašnji američki diplomat Ed Joseph u srpnju 1995. bio je u enklavi Žepe, koja je bila nedaleko od Srebrenice. Objasnio je kako su akcija hrvatskih snaga na zapadu zemlje Oluja i druge operacije spasile žitelje Žepe od sudbine Srebrenice.

Inicijativa EU-a

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko ocijenila je kako je trostrukim nametanjem Željka Komšića Hrvatima, koji je de facto drugi bošnjački član bh. Predsjedništva, na najgrublji mogući način poremećen balans uspostavljen u Daytonu. Ona je ocijenila da se EU mora snažnije pozabaviti problemom BiH kako bi što prije postala članica Unije te zaštititi poziciju najmalobrojnije hrvatske zajednice.

Ona je podsjetila na zaključke Međunarodne krizne skupine kao mogući put izlaska BiH iz krize. Sveučilišni profesor Dražen Barbarić rekao je kako BiH živi u stalnoj krizi, dok je čelnik NFCA Steve Rukavina rekao kako je potrebno raditi na nadogradnji Daytonskog sporazuma kojim bi se očuvali temelji zemlje i ubrzao put k EU i NATO savezu./HMS/

Continue Reading