Connect with us

Kultura

LJUBIĆ: Prava konstitutivnih naroda izvornija i važnija od prava entiteta

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kazao je kako je “treći entitet u duhu Daytonskog mirovnog sporazuma”.

On je za Nacional govorio o aktualnoj političkoj krizi u BiH izazvanoj neuspjehom pregovora o izmjenama Izbornog zakona. Ljubić je objasnio i značenje pisma koje je predsjednik HNS-a Dragan Čović 4. svibnja poslao predstavnicima međunarodne zajednice, najavivši kako će HNS “pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine” ako se ne postigne dogovor o paritetu vlasti u FBiH.

Ljubić je utvrdio kako su “prava konstitutivnih naroda izvornija i važnija od prava entiteta. Entiteti su posljedica ili izraz prava svakog od triju konstitutivnih naroda na određeni oblik i stupanj institucionalne i teritorijalne autonomije”.

-Tako je izvornim Daytonom RS bio izraz konstitutivnih prava Srba, a FBiH konstitutivnih prava Bošnjaka i Hrvata. Sukladno spomenutoj odluci Ustavnog suda, legitimno je da BiH ima dva, tri ili pet entiteta, kao što je legitimno i da ne bude ni jedan ako se legitimni politički predstavnici triju konstitutivnih naroda s time slože. Dakle, “treći entitet” je sasvim u duhu Daytona, on ne predstavlja kršenje temeljnog načela Ustava BiH i sporazuma u Daytonu. U normalnim okolnostima za njegovu uspostavu potrebna je suglasnost političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda – izjavio je Ljubić.

Continue Reading