Connect with us

Kultura

ĆOSIĆ: Aktualna politika u BiH na agresivan način pokušava mijenjati historiografiju

Na današnji dan 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega zaustavili su, prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaoružanim ljudstvom, tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Jedan od političkih predstavnika koji je sudjelovao u trodnevnom događaju bio je aktualni predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić koji je 1991. bio zastupnik u Vijeću općina Skupštine RBiH.

Sjećanje na ovaj događaj iz 1991. godine je vrlo važno jer se prisjećamo vremena postojanja bivše Jugoslavije te se prisjećamo tih politika koje u to vrijeme bile aktualne. Upravo je aktivnost JNA bio najbolji povod da se politike deklariraju, da se očituju i legitimiraju sve političke opcije koje su tada bile aktualne. Pokazalo se već po aktivnostima u to vrijeme JNA u Hrvatskoj da je ona glavni i osnovni instrument za provedbu velikosrpske politike, za stvaranje velikosrpske imperije na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je za portal Jabuka.tv predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić nakon svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega.

Smatra da su Hrvati zaustavljanjem tenkova JNA u Pologu pokazali što misle u takvoj politici te da se s njome ne slažu.

Imali smo službenu vlast u BiH na čelu s predsjednikom Predsjedništva Alijom Izetbegovićem koja je kalkulirala vjerujući i nadajući se izbjeći tu situaciju, da će postati meta jugoslavenske vojske i velikosrpske politike, pa je kalkulirala kojekakvim verzijama očuvanja Jugoslavije. Naravno, kad su sve te iluzije istopljene onda su i oni shvatili da nema drugoga izlaza nego se boriti za BiH kao samostalnu zemlju neovisnu o Beogradu. Ostalo je sve povijest, kazao je Ćosić.

Što se sve događalo u Pologu ta tri svibanjska dana, vidio je iz prve ruke.

Događalo se svega i svačega. Narod je reagirao spontano, međutim kad se tolika masa ljudi nađe suprotstavljena jednoj oružanoj sili onda, bez obzira na motive koji su bili, upućen je apel i zahtjev za mirom, razgovorom i zaustavljanju akcija koje je JNA provodila u Hrvatskoj. Ipak se tu taj intenzitet emocija morao artikulirati kako ne bi došlo do sukoba. I eto, hvala Bogu, tri dana smo tu stajali, pregovarali i razgovarali da nije bilo žrtava i mislim da je to najveći uspjeh ove akcije, mišljenja je Ćosić te dodaje:

U političkom smislu, mislim da su se otvorile sve karte jer je nakon toga svima bilo jasno kakve su namjere JNA, na čijoj je ona strani i kakve su namjere velikosrpske politike iz Beograda.

Na pitanje pružaju li u dovoljnoj mjeri Hrvati u BiH otpor politikama s kojima se danas ne slažu, Ćosić za portal Jabuka.tv zaključuje:

Pružili smo otpor politici tada, a neki su danas, nažalost, to zaboravili. Aktualna politika u BiH, barem jedan njezin dio, na jedan agresivan način pokušava mijenjati historiografiju iako to nije davno bilo. Kao da se ne žele toga prisjetiti i zato mi danas obilježavamo ovaj dan i svake godine podsjećamo na činjenice i to je neka vrsta otpora takvoj politici koja ignorira te činjenice. Jer ignoriranje stvarnosti i činjenica ne može dovesti do ničega. Možemo imati kakve god hoćete iluzije o nekoj utopijskoj državi, ako nas stvarnost demantira to ne vodi ničemu osim novim političkim sukobima./HMS/

Continue Reading