Connect with us

Magazin

Plenković: Neprimjereno je da Hrvatima u BiH drugi narodi biraju političke predstavnike

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u petak neprimjerenim da Hrvatima u BiH drugi narodi biraju političke predstavnike na izborima i istaknuo da je za Hrvatsku stabilnost BiH strateški važna.

-Nema dvojbe da je izmjena izbornog zakona nužnost i minimum političkih prava koji Hrvati u BiH traže. Neprihvatljivo je da jedan konstitutivan narod drugom konstitutivnom narodu bira njegove političke predstavnike – rekao je Plenković u intervjuu za Večernji list BiH.

Dodao je kako bi se izgubio smisao konstitutivnosti Hrvata u BiH kada bi se dopustila praksa po kojoj bi Hrvatima brojniji narodi nametali političke predstavnike.

-Prijedlog Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je razumno rjeÅ¡enje koje su ponudili politički predstavnici Hrvata na svim razinama vlasti – ocijenio je Plenković te dodao da Hrvatska snažno podupire europski put BiH za Å¡to je potrebno provoÄ‘enje brojnih reformi, a u tome je službeni Zagreb spreman pomoći.

-Iznimno mi je stalo da Bosna i Hercegovina uspije na europskom putu. Stabilna i europska Bosna i Hercegovina strateÅ¡ki je važna za Hrvatsku i stoga ćemo u najboljoj namjeri prijateljski pomoći reformske napore BiH – istaknuo je Plenković.

Podsjetimo, hrvatske stranke iz BiH okupljene oko HNS-a uputile su u parlamentarnu proceduru izmjene izbornog zakona kojim se predlaže novi model biranja članova BiH Predsjedništva kao i zastupnika  u Domu naroda.

Bošnjačke stranke u Domu naroda BiH zaustavile su izmjene ovoga zakona ocjenjujući da su štetne za vitalne nacionalne interese Bošnjaka.

 

M.J.

Continue Reading