Connect with us

Ljubav

STOŽER CZ HNŽ: U Čitluku se povećava broj slučajeva zaraze koronavirusom, u Konjicu se situacija smiruje

Do sada je u HNŽ registrirano 70 oboljelih od koronavirusa od čega 2 smrtna slučara, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite HNŽ u Mostaru. Novinarima su se obratili Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ i infektolog, dr. Jurica Arapović, piše Hrvatski Medisjki Servis.

Od tih 70 u Konjicu je 27 slučajeva, u Jablanici 2, Čitluku 21 i u Mostaru 20. Još je u obradi 20 uzoraka.

Infektolog dr. Jurica Arapović sa SKB Mostar kazao je da je stacionarno stanje u Konjicu, i većina novo pristiglih je negativno.

U Jablanici se radi o obiteljskom žarištu gdje su za sada registrirana 2 pozitivna slučaja, a povezano je s kontaktom iz Njemačke.

Čitluk pod po posebnim povećalom

U HNŽ-u je fokus epidemioloških mjera na Čitluku jer odatle dolazi najveći broj pozitivnih na Covid-19.

“Poduzimaju se sve epidemiološke mjere od strane nadležnog Doma zdravlja u suradnji s epidemiolozima. Evidentirali smo preko sto kontakata. Očekivati je da će, kako bude pristizao veći broj pozitivnih testova, i epidemiološki obuhvat biti veći”, rekao je Arapović.

Infektolog Arapović pojašnjava da je do sada u HNŽ izdano 1154 rješenja o zdravstvenom nadzoru.

Na respiratoru 3 bolesnika

Kaže da su u SKB Mostar 3 Covid-19 bolesnika životno ugrožena i priključeni su na respirator. Dodaje da je jedan bolesnik skinut s respiratora te da je se nadati da će se njegovo stanje nastaviti poboljšavati kako bi izdržao bez njega.

“On je sada na potpornoj terapiji kisikom, ali nije u cijelosti na aparatu”, kaže Arapović.

Rekao je da je iz dana u dan sve veći priljev Covid pacijenata u SKB Mostar, iz HNŽ i ŽZH.

Pohvala građanima 

Pavlović je prezentirao izvješće MUP-a kazavši da su u posljednja 24 sata registrirana 2 slučaja kršenja samoizolacije i 16 kršenja policijskog sata.

Glasnogovornik Vlade HNŽ uputio je zahvalu građanima koji se pridržavaju mjera izolacije i samoizolacije.

U općinama i gradovima pripremljeni su objekti za prijem srednjih i teških pacijenata.

Radno vrijeme do 19 sati

Izmijenjena je odluka o izuzeću o zabrani rada gospodarskih subjekata.

Ubog ljetnog računanja vremena ljekarne, trgovine prehrambenim proizvodima i i ostali koji imaju dozvolu za rad od sada mogu raditi do 19 sati.

Teško utvrditi sve kontakte u Međugorju

Pavlović je objasnio da su u Međugorju, koje je po svojoj prirodi specifično, napravljene sve mjere koje nalaže medicinska struka, a sve s ciljem suzbijanja širenja epidemije među časnim sestrama i fratrima, ali i njihovim kontaktima.

Infektolog Arapović kazao je da se sa žarištem u Međugorju vezuju i novi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Posušju te Širokom Brijegu, a najveći izazov je utvrditi sekundarne i tercijarne kontakte oboljelih koji također mogu biti prijenosnici.

Sa 14 na 21 dan

Kaže da su dva zdravstvena djelatnika u SKB Mostar pozitivna na koronavirus jer su bili u kontaktu s prvozaraženim u Mostaru, a od koronavirusa oboljela je i jedna liječnica koja je bila u kontaktu s prvozaraženom u Širokom Brijegu. Svi su oni u kućnoj samoizolaciji.

Pavlović je najavio da će HNŽ objaviti mjere za pomoć gospodarstvu, naravno onoliko koliko je u ustavnoj ovlasti županije.

Arapović je kazao da su gotovo svi slučajevi u BiH uvezeni i da je zbog toga nužno zadržavati restriktivne mjere na granicama. Najavio je da će se razmatrati da se razmatrati da se period izolacije produži s 14 na 21 dan

Continue Reading