Connect with us

BiH

Mraz uništio nasade u Ljubuškom, ministri obećali pomoć

Dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni kraljević i ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar obišli su poljoprivrednike u Ljubuškom kojima su niske temperature u noći sa srijede na četvrtak uništile nasade.

Nakon što je prije nekoliko dana mraz dobrano uništio nasade krumpira na području Šipovače i Vojnića, u četvrtak je, nažalost, stanje još gore. Uništeno je i onih 20 posto nasada koje su poljoprivrednici uspjeli spasiti prije nekoliko dana. Najveće štete zabilježene su u selima Vojnići, Šipovača i Veljaci, gdje najveći broj poljoprivrednika živi upravo od ljubuškog ranog.

Prema riječima Dubravka Vukojevića, direktora poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje nasadi su u potpunosti uništeni

Mraz uništio nasade u Ljubuškom, ministri obećali pomoć

Šteta je ogromna, poručio je Vukojević.

Ministri u Vladi ŽZH Kraljević i Sesar su nakon obilaska stradalih nasada u ljubuškim naseljima poljoprivrednicima obećali pomoći u skladu s proračunskim mogućnostima.

Kada vidimo sve ove obrađene površine, trud vaših ruku, možemo vam obećati da ćemo napraviti sve što je u našim mogućnostima kako bismo vam pomogli. Sve korake koji će biti poduzeti u sljedećem razdoblju, a tiču se poljoprivredne proizvodnje biti će usuglašeni s vama kao nositeljima poljoprivrednog razvoja naše županije,  kazali su između ostaloga u zajedničkoj izjavi ministri Kraljević i Sesar.

Ministri su također izrazili nadu kako će probleme s kojima su se , u ionako teškoj i kompleksnoj situaciji, suočili ljubuški poljoprivrednici, uvidjeti i nadležni s ostalih razina vlasti, te im osigurati određene vidove pomoći kako bi prebrodili ovu kriznu situaciju.

Podsjetimo, već ranije u proračunu ŽZH-a je planirano 1.400.000 KM za poticaje u poljoprivredi, od čega je značajan dio za biljnu proizvodnju koja je najvećim dijelom smještena na području općine Ljubuški.

Continue Reading