Connect with us

Kultura

Što stoji iza Izetbegovićeve prijetnje o “razbijanju okova”?

Kada Bakir Izetbegović kaže da će Bošnjaci “razbiti okove” ako ih se bude ucjenjivalo, oko Izbornog zakona, on time šalje signal kako SDA i njezini bošnjački partneri planiraju, bude li HDZ ustrajan u svojim zahtjevima; prvo izborni zakon pa onda federalna izvršna vlast, nakon mjesec dva krenuti u formiranje vlasti mimo ustava i zakona, kao što su to napravili u ožujku 2011.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Bošnjačka većina u Domu naroda, mogla bi, zaobilazeći zakonsku proceduru- da jedna trećina svakog nacionalnog kluba predlaže predsjednika i dva dopredsjednika- izabrati Predsjedništvo Federacije, a ono imenovati Federalnu vladu, koju bi potvrdila bošnjačka većina u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Nastavak tog možebitnog scenarija izgledao bi ovako: HDZ i HNS, na to bi reagirali tvrdnjama da se ponovo dogodio državni udar, jer je vlast izabrana mimo zakona i Ustava. Oglasio bi se i SIP i konstatirao da predsjednik i dopredsjednici FBiH nisu izabrani sukladno Izbornom zakonu, a posljedično i Vlada FBiH. A onda američki lutak Inzko, “privremeno suspendira” odluku SIP-a, “do konačne, pravosnažne odluke Suda BiH”, koji se ne oglašava naredne 3 godine, odnosno do novih izbora.

Za strance, Zapad, najvažnije bi bilo da je vlast uspostavljena i da se “reformski procesi” nastavljaju, a to što bi jedan narod ponovno bi zgažen, što bi ustav i zakon bili ponovo pogaženi, oni za to ne bi puno marili. Ti licemjeri kada god su se kršila načela vladavine zakona, pravne države, preko leđa najmalobrojnijeg naroda u BiH, ne da su žmurili, već su zatvarali oba oka. Što više, i sami su Hrvatima oduzimali prava mijenjajući ustavne i zakonske odredbe, bez ikakvog ovlaštenja za to.

Sličan scenarij dogodio se, čini mi se, 8 ožujka 2011, a ne bi me iznenadilo da SDA već sada lobira kod Amerikanaca i nekih drugih zapadnih diplomata za ponavljanje tog “ožujskog recepta” majorizacije Hrvata.

Dakle, HDZ riskira da zbog ustrajavanjem na svom zahtjevu, Hrvati ponovno budu izbačeni iz Federalne vlasti. Bakirovo “razbijanje okova” zapravo je šifra za neku novu “Platformu” i ponovnu protuustavnu i nezakonitu bošnjakizaciju Federacije. U tom slučaju HDZ s “Devedesetkom” može izgubiti poziciju predsjednika FBiH, šest ministarskih pozicija i nekoliko pozicija u federalnim agencijama. Bošnjaci bi tada, ponovo, raspolagali i cijelim federalnim proračunom, koji, istina, nije mali.

S druge strane, ukoliko se uplaši tih SDA-ovih prijetnji, a to je cilj Bakirovih izjava, i pristane formirati vlast bez izmjena Izbornog zakona, HDZ bi izgubio puno više- izdao bi svoje birače, tj. cijeli jedan narod.

U takvoj možebitnoj situaciji, između fotelja u Sarajevu i mogućnosti da donekle utječe na distribuciju novca iz federalnog proračuna s jedne i povjerenja birača s druge strane, po mom mišljenju, mudrije je izabrati ovo drugo.

Želim vjerovati da i u HDZ-u, ali i u ostalim stranakama HNS-a razmišljaju na isti način. Prije 8 godina, 2011. Čović i Ljubić nisu ustuknuli pred Tihićem i Lagumdžijom, i pristali na 5 koliko im je nuđeno, od 6 ministarskih pozicija, kako je predviđeno Ustavom, i vlast je uspostavljena bez dva HDZ-a. Ne vidim razloga zbog čega bi sada popustili Izetbegoviću, Radončiću i Komšiću, kada je na kocki puno važnija stvar, izmjena Izbornog zakona, kojima se traži minimum, da Hrvati mogu birati svoje predstavnike. To je crvena linija ispod koje ni jedan hrvatski političar ne smije ići. HDZ za neodustajanje od tog zahtjeva, ovaj put, na svojoj strani ima i jasnu presudu Ustavnog suda BiH, podršku i vlasti i oporbe u Hrvatskoj, sada i članici EU, i sve hrvatske stranke u BiH. Samo lud bi pristao sve to izgubiti.

Continue Reading