Connect with us

Scena

Poznato tko su kandidati HDZ-a BiH na predstojećim lokalnim izborima

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i koalicija predvođena ovom strankom predala je jučer kandidacijske liste za predstojeće lokalne izbore.

Kako je i najavljeno, tamo gdje Hrvatima prijeti ugroza, odnosno gdje su zbog malobrojnosti u poziciji da se bore za svaki glas, HDZ predvodi širu koaliciju stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Večernji list BiH objavio je ključna imena kandidata. Očito je kako se vodeća hrvatska stranka u Bosni i Hercegovini i koalicija okupljena oko nje ovog puta odlučila za svojevrsnu mješavinu provjerenih kadrova i novih imena, a cilj je osvojiti više načelničkih i vijećničkih mandata nego prije četiri godine.

Marijan Oršolić kandidat je za načelnika Orašja, dok je dosadašnji načelnik Stanko Vincetić prvi na stranačkoj listi za Općinsko vijeće. Za načelnicu Odžaka HDZ je kandidirao Nadu Ćulap, dok Marko Barukčić predvodi listu za Općinsko vijeće. Mato Hrskanović prvi je ne kandidacijskoj listi za lokalni parlament u Domaljevcu, a kandidat za načelnika ove posavske općine ponovno je Stjepan Piljić.

HDZ je za načelnika Jajca predložio Antu Brtana, dok će Ivo Šimunović biti prvo ime na listi za Općinsko vijeće. U Dobretićima listu za vijeće predvodi Juro Jurišić, a kandidat za načelnika je Ivo Mijatović. Za načelnika Travnika kandidat je Goran Pejaković, dok listu za vijeće ove lokalne zajednice predvodi Mario Gučanin-Gazibarić. U Bugojnu će mjesto načelnika Hrvatima pokušati osigurati Igor Vrljić. Na listi za vijeće prvi je Miroslav Zelić.

Uskoplju listu predvodi Ana Novaković, dok je zajednički kandidat dvaju HDZ-ova za načelnika u ovoj općini Dražen Matišić. U Novom Travniku listu vodi Marijan Marjanović, a kandidat za načelnika je Stjepan Dujo. Zajednički kandidat za načelnika u Vitezu je Boris MarjanovićRanko Križanović prvi je na listi kandidata za vijeće. Stipo Krišto pokušat će osvojiti mjesto načelnika Busovače, dok listu vodi Josip Mravak.

Za načelnika Fojnice kandidat je Dalibor Matić, a za vijeće nositelj je Branko StanićNino Baban prvo je ime HDZ-a na listi za vijeće u Kiseljaku, dok će u utrku za načelnika ove općine ponovno Mladen Mišurić RamljakRenato Pejak kandidat je za načelnika Kreševa. Listu za Gradsko vijeće Srebrenika predvoditi Mato Matijević, u Lukavcu Jozo Tunjić, u Čeliću Vinko Pavlović, u Gradačcu Anto Dujaković, a u Živinicama Mladen Mišić. Na listi za Gradsko vijeće Tuzle će prvi ovog puta biti Nikica Vidović.

Tešnju listu za Općinsko vijeće će predvoditi Anto Pešić, u Maglaju Pero Mamić, a u Zavidovićima Nevenko GrlićMiroslav Šoko prvi je na stranačkoj listi za gradski parlament Zenice, dok će pred birače u Kaknju lista na čelu s Ivicom Petrovićem. U HDZ-u očekuju da Mato Zovko obnovi načelnički mandat u Žepču, gdje je nositelj liste za Općinsko vijeće Ivica Penić.

Jedna od općina u kojoj je HDZ na prošlim izborima dobio načelnika je Vareš. Kandidat je ponovno Zdravko Marošević, a za vijeće listu vodi Igor HingerZvonimir Anđelić ide u utrku za načelnika Usore, dok je prvo mjesto na listi za vijeće povjereno Anti Matiću. Kandidacijsku listu za Gradsko vijeće Bihaća predvodi Franjo Jurić, dok će Anto Domić biti prvi na listi HDZ-a za Skupštinu Distrikta Brčko BiH.

Josip Grubeša vodi listu za Općinsko vijeće Prozor-Rame, a kandidat za načelnika je Ilija Petrović. Što se tiče Hercegovine, kandidat za načelnika Gruda je Ljubo Grizelj, dok je prva na listi za vijeće Franka ZorićMiro Kraljević ponovno je kandidat za gradonačelnika Širokog Brijega. Listu za Gradsko vijeće predvodi Vinko Topić.

Ivan Lončar nositelj je liste za Općinsko vijeće Posušja, dok će se za mjesto načelnika boriti Ante Begić. U Ljubuškom će aktualni v. d. gradonačelnika Vedran Markotić u utrku za tu poziciju, dok je prvi na listi za lokalni parlament Tihomir Kvesić. U Čitluku se za načelnika bori također poznato lice – Marin Radišić, a listu HDZ-a vodi Predrag Smoljan. U Čapljini je Smiljan Vidić ponovno kandidat za gradonačelnika, a, uz HDZ, podupire ga i HSS. Pero Knežević prvi je na listi za Gradsko vijeće.

Aktualni načelnik Stoca Stjepan Bošković ponovno je kandidat široke koalicije hrvatskih stranaka. Kazimir Raguž vodi HDZ-ovu listu za Općinsko vijeće. Do promjene će, izgledno, doći u Neumu jer je novi kandidat za načelnika uime HDZ-a Dragan Jurković. Listu za Općinsko vijeće predvodi Nikša ČamoAndrija Šimunović pak ponovno je kandidat za načelnika Ravnog, a na listi za Općinsko vijeće prva je Ružica Skaramuca. U Jablanici listu za vijeće vodi Mate Mijić, a u Konjicu Ivan Antić.

U Hercegbosanskoj županiji HDZ je za gradonačelnika Livna kandidirao Darka Čondrića, a nositelj liste za Gradsko vijeće je Josip Gelo. Za načelnika Kupresa kandidat je Zdravko Mioč, dok listu za vijeće predvodi Ivan Ivić. Za načelnika Tomislavgrada kandidiran je Jozo Bagarić. U Drvaru listu za vijeće nosi Stijepo Vukančić, a u Bosanskom Grahovu Darko SarićMarko Damjanović prvi je na listi HDZ-a za Općinsko vijeće Glamoča.

(www.jabuka.tv)

Continue Reading