Connect with us

BiH

Biskup Komarica: Hrvati u BiH propadaju, a o njima BiH ovisi

Banjolučki biskup Franjo Komarica kazao je u nedjelju da Hrvati u BiH propadaju kao narod i dodao da sudbina te zemlje ovisi o njima.

Hrvati su diskriminirani u oba bosanskohercegovačka entiteta, poručio je Komarica.

“Diskriminacija je u svakom pogledu: političkom, društvenom i ekonomskom”, rekao je banjolučki biskup, prenosi portal Nedjelja Vrhbosanske nadbiskupije.

Bosanskohercegovački Hrvati tu zemlju ne mogu nazvati svojim domom zbog odnosa u dvama entitetima.

“Državu Bosnu i Hercegovinu čine tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Dok Republika Srpska održava čvrste veze s Rusijom, Federacija je pod jakim utjecajem Turske i islamskog svijeta. Treći narod, Hrvati, propada. Jednostavno ne postoji mjesto koje možemo nazvati domom”, kazao je.

Tvrdi da je sudbina BiH povezana sa sudbinom i položajem Hrvata.

“Hrvati katolici djeluju kao neka vrsta ‘ljepila’ za Srbe i Bošnjake. Ako ovo ljepilo nestane, tada će se ova dva svijeta – islamski i pravoslavni – sve više udaljavati. To će izazvati još veće nemire”, istaknuo je.

Prema njegovim riječima odgovornost za trenutačno stanje u zemlji snose lokalni političari, ali i međunarodna zajednica.

„Zemljom de facto upravlja međunarodni predstavnik koji nosi titulu visokog predstavnika. Iako je osmi dužnosnik od 1995. preuzeo dužnost, prisutnost predstavnika nije učinila zemlju ustavnom državom”, upozorio je.

Prema riječima banjolučkoga biskupa, međunarodni dužnosnici nisu poduprli povratak Hrvata u sredine iz kojih su prognani za vrijeme rata.

“Sporazumom je također bilo predviđeno da Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica pruže političku, pravnu i materijalnu podršku onima koji su se vratili. To se u slučaju Hrvata nije dogodilo”, ističe biskup Komarica.

S područja današnje Republike Srpske prognano je oko 220.000 Hrvata.

 

Continue Reading