Connect with us

Scena

TRENUTAK ISTINE Hoće li HDZ znati iskoristiti trenutak da spasi čast!?

Tri puta je HDZ tolerirao nešto što se ne smije tolerirati. I ovaj put ne smije biti tolerancije. Ne smije biti povratka u Parlament, ne smije biti kompromisa oko pitanja oko kojih nema rasprave.dnevnik.ba

Iznenadno buđenje zastupnika HDZ BiH u Parlementu FBiH jednako je postizanju gola u gostima pred uzvratnu utakmicu. Utakmica je izgubljena, ali postoji šansa za pobjedu u uzvratu.

Iako realno gledajući povlačenje Hrvata iz rada Zastupničkog doma ne znači mnogo, u simboličkom i psihološkom smislu ima ogroman značaj.

Nakon što su tri godine bespogovorno izvršavali sve zahtjeve koalicijskog partnera SDA, zastupnici HDZ BiH ipak su pokazali da i njihovo naoko beskrajno strpljenje – ima kraj.

A kraj je nastupio na (logično) simboličkom pitanju – izbacivanju prefiksa „hrvatski“ iz javnih poduzeća koje je Herceg Bosna unijela u Federaciju.

Ni jedan dogovor ne vrijedi

Na simboličkoj razini, izbacivanje nacionalnog prefiksa nije samo udar na nacionalni identitet Hrvata u BiH, nego je prije svega poruka da ni jedan raniji dogovor nije siguran! A ako je išta između HDZ i SDA bilo sigurno onda je to da se neće „čačkati“ u elektroprivrede i telekome.

Izmjena naziva javnih poduzeća, brutalnim ignoriranjem volje hrvatskih zastupnika jasan je uvod u mnogo ozbiljnije intervencije.

Bošnjačke stranke i do sada su pokazale da su vješte u udaranju na suštinske stvari sakrivene u celofan nebitnosti.

Navodne „kozmetičke“ izmjene izbornog zakona (prijedlog SDP-DF) ustvari su uvod u trajnu eliminaciju Hrvata kao političkog naroda, usvajanje „neobvezne rezolucije“ protiv Federalizacije ustvari je poruka da BiH treba građanska antinacionalna država, prijedlog o zabrani veličanja ratnih zločina ustvari je pokušaj prekidanja veze Hrvata i njegovog vojnog i političkog vodstva koje je Hrvate vodilo kroz pobjednički rat.

I na kraju, pokušaj izbacivanja nacionalnih prefiksa iz javnih poduzeća uvod je izbacivanja Hrvata kao takvih iz upravljačkih mehanizama svih javnih poduzeća.

Četvrta „sreća“

Bošnjačke stranke su morale četvrti put divljački napasti hrvatsku konstitutivnost da bi hrvatski zastupnici reagirali.

Bolje ikad nego nikad…

Trenutak je dobar. Povlačenje Hrvata iz rada Parlamenta FBiH u svakom je slučaju legitimno. Ako se koalicijski partner udružuje s opozicijom na ovako simbolički i suštinski važnom pitanju, onda zastupnici HDZ ne smiju nikako sudjelovati u radu Parlamenta najmanje dok se sporne točke ne povuku s dnevnog reda, ali ni dok se SDA jasno ne izjasni o njima.

Adekvatan odgovor HDZ-a bio bi ustvari potpuno povlačenje iz rada oba doma Parlamenta FBiH, a ne samo uvjetovanje nekoliko točaka. Neka Inzko nameće proračun. Još bolje – neka Inzko radi sve!

Zastupnici HNS-a ne smiju davati legitimitet ovakvom Parlamentu FBiH, posebice što se u proceduri nalazi i protuustavni prijedlog SDP-DF o izbornim jedinicama – prijedlog identičan onome koji je poništio Ustavni sud BiH!

Sarajevski mediji već su počeli svoje prenemaganje kako „HDZ blokira“ rad Parlamenta. Nema sumnje da uspavani zastupnici HDZ-a nisu navikli na pritisak javnosti, pa će instinktivno krenuti pravdati se kako oni „ne blokiraju“. Uz neizostavno nastojanje da dođu do kompromisa.

HDZ zaboravio zašto je u vlasti

Ali, HDZ ne treba tražiti kompromis. Neka SDA, zajedno sa svojim novim partnerom iz SDP-a preuzme većinu u Parlamentu i neka sami donose odluke kakve žele. A ako im zatrebaju glasovi HDZ-a neka oni traže kompromise!

HDZ BiH nikada nije shvatio svoj ulogu u Parlamentu. Uloga nije da se funkcije obnašaju i plaće primaju. Uloga je zastupanje interesa svog glasačkog tijela. A glasačko tijelo želi da se prestane tolerirati dekonstituiranje Hrvata u FBiH.

Tri puta je HDZ tolerirao nešto što se ne smije tolerirati. I ovaj put ne smije biti tolerancije. Ne smije biti povratka u Parlament, ne smije biti kompromisa oko pitanja oko kojih nema rasprave.

HDZ je obavezan zaštititi federalna načela funkcioniranja FBiH, zaštititi konstitutivnost Hrvata u FBiH, zaštititi pravo govora Hrvata i na kraju zaštititi načela postignutih mirovnih ugovora! Sve ono na što je udaren u mandatu u kojem je HDZ na vlasti!

U prijevodu – Nema umanjenja ovlasti kantona, nema preglasavanja, nema zabrane govora o hrvatskim političarima i generalima i nema mijenjanja imena ničemu što su Hrvati unijeli u FBiH.

Onaj trenutak kada se krenu praviti kompromisi oko ovih pitanja, onda je kapitulacija već potpisana.

SDA, kao koalicijski partner, odavno nema rukovodstvo koje razumije da opstanak BiH ovisi o delikatnoj ravnoteži među narodima. Zbog toga je dužnost HDZ-a, kao vjernog koalicijskog partnera SDA upozoriti starog prijatelja da neke stvari nisu za raspravu.

Dnevnik.ba

Continue Reading