Connect with us

BiH u EU

STOP GOVORU MRŽNJE Vijeće za tisak pregledavat će komentare na portalima

Vijeće za tisak u BiH započinje realizaciju projekta ”STOP! Govor mržnje 2018”, u suradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru – IWPR i Media Content Management – MCM, u razdoblju od kolovoza do prosinca ove godine.

Podršku kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i USAID.

Cilj projekta jeste praćenje i sprječavanje širenja govora mržnje u komentarima posjetitelja internetskih portala, što je jedan od gorućih problema s kojim se susreću online mediji u BiH.

Uz punu podršku urednika odabranih online medija, monitori Vijeća za tisak u BiH će pratiti komentare posjetitelja portala: klix.ba, nezavisne.com, oslobodjenje.ba, radiosarajevo.ba, dnevnik.ba i vijesti.ba, postavljanjem znaka „Stop! Govor mržnje“ ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor i govor mržnje, uz opomenu da je govor mržnje kazneno djelo, a ne sloboda govora, i da osobe koje šire govor mržnje mogu biti kazneno gonjene i tužene u skladu sa Kaznenim zakonima u BiH.

Drastični sadržaji s govorom mržnje biti će odmah uklonjeni, a postavljači takvih komentara banovani, u nekim slučajevima i prijavljeni policiji.

Govor mržnje u online medijima je sve samo ne bezopasna pojava, koja se mora hitno riješiti kako bi se u pozitivnom pravcu pomijenile i političke i ekonomske okolnosti za bolji život građana u ovoj nestabilnoj i ranjivoj zemlji.

Vijeće za tisak u BiH uspješno je realiziralo kampanju „Stop! Govor Mržnje“ u tijeku predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine i kratako razdoblje nakon izbora. Tim monitora Vijeća za tisak tada je pratio sadržaje komentara na 42 web portala u BiH, postavljajući znak „Stop! Govor mržnje“, kako bi podsjetili ili informirali posjetitelje portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionirana u skladu s kaznenim zakonima u BiH, priopćeno je iz Vijeća za tisak u BiH.

Continue Reading