Connect with us

Scena

RUSIJA: Grabar-Kitarović sastala se Putinom, razgovarat će i o BiH

Ruski čelnik Vladimir Putin dočekao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru, gdje će razgovarati o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa.

Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli, rekao je Putin hrvatskoj predsjednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej, javlja HRT.

-Veselim se našim današnjim razgovorima i vjerujem da ćemo staviti novu stepenicu, odnosno otvoriti novu fazu u našim odnosima, raspravljajući o bilateralnim odnosima, prije svega o proširenju gospodarske suradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području europskog kontinenta, posebno u našem susjedstvu na jugoistoku Europe i o pitanjima globalne sigurnosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu, kazala je predsjednica Hrvatske .

Također je rekla da u ovom trenutku između dvije zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izrazila uvjerenje da se o njima može razgovarati u okviru otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja. Prije svega držim da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje suradnje između Hrvatske i Rusije, istaknula je.

Iskoristila je i prigodu da pozove Putina u službeni posjet Hrvatskoj.

Putin je podsjetio da se ove godine obilježava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH i izrazio je zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmjene između dviju zemalja. Također je izrazio uvjerenost da će svi njezini razgovori i susreti tijekom posjeta Rusiji koristiti odnosima dviju zemalja.

Hrvatska predsjednica u Sočiju se susrela i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

U izaslanstvu koje sa sobom vodi predsjednica Hrvatske u Rusiju su, među ostalima, državna tajnica Zdravka Bušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Ovo je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009., podsjeća HRT. Putin je posjet predsjednice Hrvatske Rusiji najavio prije deset dana u Moskvi prilikom primanja vjerodajnica novih veleposlanika, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića. Prethodno je Hrvatska dvije godine bila bez veleposlanika u Moskvi. Putin je tom prigodom rekao da očekuje da će na predstojećim razgovorima biti postignuti sporazumi u političkom, ekonomskom i humanitarnom području, uključujući rješavanje pitanja vezanih za otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu.

Drugog dana posjeta, u četvrtak, hrvatska predsjednica će se u Moskvi odvojeno sastati s premijerom Dmitrijem Medvedevim, predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvjenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) Kirilom.

Kako se doznaje na Pantovčaku, Grabar-Kitarović će u razgovorima u Rusiji, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost jugoistoka Europe te na globalnu ulogu Ruske Federacije. Jedna od tema razgovora bit će i situacija u BiH. Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga. I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja listopada.

Ukrajinska kriza je također nezaobilazno pitanje, posebice nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nikako nije svidjelo i izazvalo je dvije negativne reakcije ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Veliki interes za rusko-hrvatski poslovni forum

Središnji događaj drugog dana posjeta Grabar-Kitarović svakako će biti rusko-hrvatski poslovni forum. Na forum u Moskvu dolazi oko 150 predstavnika stotinjak hrvatskih tvrtki, a s ruske strane je dosad potvrđeno sudjelovanje 245 tvrtki. Za medijsko praćenje tog događaja, na kojemu će se obratiti i predsjednica Grabar-Kitarović, prijavilo se više od 20 medijskih kuća.

Ono što je doista bitno je vrsta političke poruke koje će jedna mala Hrvatska poslati jednoj velikoj Rusiji – na koji način želi urediti međusobne bilateralne odnose koji, nažalost, nikad nisu bili na nižoj razini. Presjedničin posjet u Rusiji naveliko se najavljuje u tamošnjim medijima. Sasvim je sigurno da sve ono što sutra bude izrečeno s ruske i hrvatske strane, hrvatska predsjednica prenosi svom kolegi u Bijeloj kući jer bi Kolinda Grabar-Kitarović do kraja godine trebala imati susret s Donaldom Trumpom. /HMS/

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte

Continue Reading