Connect with us

Kultura

Bradara: HDZ ne blokira institucije niti državu, nemamo takav plan

“HDZ ne blokira institucije Bosne i Hercegovine i nemamo u planu blokadu države”, kazala je za N1 Lidija Bradara, izaslanica HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH.

Objasnila je i zbog čega se HDZ-ovi zastupnici nisu pojavili na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Istakla je kako njihov nedolazak nema veze sa nedolaskom ostalih zastupnika.

“Mi smo imali prošli tjedan redovito održanu sjednicu. Ova sjednica Zastupničkog doma je sazvana na neposlovnički način na inicijativu nekog od zastupnika. Za taj dan je bio zakazan kolegij, znalo se da pojedini članovi Kolegija i Zastupničkog doma su u tom redovitom pregledu obrane u BiH i posjeti planiranim radnim aktivnostima. Ali bez obzira na sve Zvizdić je sazvao sjednicu iako je bilo planirano da se 12. održi redovita sjednica. Način na koji je sazvana sjednica i točke, bez prethodne pripreme, nisu poštovane procedure, prekršene su. Naši zastupnici nisu došli neovisno o drugima. Mi nemamo plan blokade države”, kazala je Bradara za N1.

O navodima Marija Karamatića “da je vrijeme da se krene u teritorijalnu reorganizaciju BiH” i tvrdnje da on govori ono “što Čović misli”, Bradara je kazala kako je on predsjednik druge stranke i ima pravo promišljati.

S obzirom da je HNS u stalnom zasjedanju, upitana je da li je “reorganizacija BiH”, odnosno “treći entitet” na dnevnom redu.

“Sve što se tiče BiH i opstojnosti hrvatskog naroda u BiH je na dnevnom redu. Naravno da možemo o svemu razgovarati. Ne znam zašto ne bi bio prvi, a ne treći entitet, zašto ne razgovarati o federalizmu kao racionalnijem uređenju BiH”, kazala je.

Na konstataciju voditelja N1 da to ne bi bilo u skladu s Ustavom BiH, odgovorila je: “Puno toga nije u skladu s Ustavom BiH koji je na snazi, ali ništa nećemo uraditi što bi kršilo Ustav”.

Na pitanje hoće li HDZ blokirati izbore, Bradara je kazala kako “HDZ nema što blokirati”.

Potvrdila je kako kontakti s Bruxellesom nakon neuspjelih pregovora nisu prekinuti, a prema saznanjima N1 oni će biti nastavljeni upravo u Bruxellesu u narednih desetak dana.

Poručila je i to kako “HDZ jasno podržava stajalište EU kada je u pitanju osuda agresije Rusije na Ukrajinu”.

Continue Reading