Connect with us

Sinovi povijesti

8. travnja – obljetnica utemeljenja HVO-a

Hrvatsko vijeće obrane (HVO), glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne utemeljen je na današnji dan – 8. travnja 1992., što se obilježava kao Dan utemeljenja HVO-a.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini, zbog očite nebrige tadašnjih središnjih vlasti, osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Vodstvo Herceg-Bosne radi obrane Hrvata organizira Hrvatsko vijeće obrane (HVO) koji je službeno utemeljeno 8. travnja 1992.

Već dan-dva nakon utemeljenja postrojbe HVO ulaze u velike bitke sa nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke. U razdoblju od 13-23. travnja 1992. postrojbe HVO-a slamaju veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja prema dolini Neretve i južnoj Hrvatskoj. Neretvi. 23.travnja 1992. postrojbe HVO-a osvajile prvu vojarnu JNA – onu u Čapljini. Tijekom svibnja i lipnja, postrojbe HVO-a u potpunosti odbacuju agresorsku vojsku iz doline Neretve, čime je definitivno odbačena bilo kakva mogućnost spajanja agresorskih snaga iz istočne Hercegovine s postrojbama kninskog i banjalučkog korpusa stacioniranih u rajonu Grahova, Glamoča i Kupresa te njihov zajednički prodor prema jadranskoj obali.

U ratnom razdoblju HVO je bio organiziran kroz četiri Zborna područja (Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje), iz kojih su, koncem 1993. godine, iznjedrene četiri gardijske brigade. Postrojbe HVO-a imale su iznimno značajnu ulogu u operacijama Zima 94., Cincar, Skok 1. i Skok 2., Ljeto, Maestral i Južni potez, koje su dovele do operacije Oluja ali i do Daytonskog mirovnog sporazuma.

6337 hrvatskih mladića poginulo je kao pripadnici HVO, uz brojne civile Hrvate Bosne i Hercegovine koji su bili žrtve strašnog rata od 1992-1995.

HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma službeno definiran kao hrvatska sastavnica Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru današnjih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

M.J.

Continue Reading