Connect with us

Kultura

VUKOVAR Na danu sjećanja deseci tisuća ljudi odali počast Gradu heroju

Dostojanstveno i u miru ulicama Vukovara u subotu je prošlo na desetke tisuća građana pristiglih u taj grad na 32. godišnjicu sloma vukovarske obrane u Domovinskom ratu, kada je u Vukovaru poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila, dok se za njih 373 još uvijek traga.

U počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu vijence podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila su vijence i upalila svijeće državna i druga izaslanstva, koja su do groblja došla u koloni sjećanja od vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice “Dr- Juraj Njavro”.

U bolničkom dvorištu održan je komemorativni program “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu”, što su riječi dragovoljca HOS-a Jean Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari, čiji je brat Paul bio u današnjoj koloni sjećanja rekavši kako je dolazak u Vukovar uvijek ispunjen emocijama i da mu je uvijek zadovoljstvo sresti se s ljudima u Vukovaru.

Među desecima tisuća hodočasnika bili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andrej Plenković, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, ministri u Vladi, saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka te brojni drugi uglednici iz političkog i javnog života Hrvatske, koji su se u izjavama svi zauzimali za dostojanstveno obilježavanje žrtve Vukovara naglašavajući ogromnu žrtvu toga grada u Domovinskom ratu.

Kolonu su predvodili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata i pripadnici HOS-a koji su branili Vukovar 1991. No, zbog velikog broja sudionika oni su se nalazili u sredini kolone, koja je bila dugačka više od 5,5 kilometara, kolika je udaljenost od bolnice do Memorijalnog groblja. Bio je to razlog jednosatnog kašnjenja u polaganju vijenaca i paljenju svijeća na groblju državnih i drugih izaslanstva.

Zvonila crkvena zvona, odjekivao glas Siniše Glavaševića

Dok su hodočasnici prolazili gradskim ulicama, sa zvonika crkve sv. Filipa i Jakova zvonila su zvona, a sa zvučnika smještenih na prozore zgrade Hrvatskog radija Vukovar odjekivala su ratna izvješća pokojnog Siniše Glavaševića, ubijenog na Ovčari 20. studenog 1991.

Kada bi nailazili pripadnici HOS-a, brojni građani koji su se nalazili duž trase kojom je prolazila kolona sjećanja zapljeskali bi, sporadično su se čuli i uzvici “Za dom spremni”, a moglo se zamijetiti i kako pojedinci dižu ruku u zrak.

Na zgradi gradske uprave u središtu Vukovara izvješen je jumbo plakat ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja koji je tiskao Grad Vukovar, a izazvao je političke kontroverze jer je na plakatu u nazivu gesla “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” istaknuto slovo “U” te grb HOS-a.

Uz taj plakat izvješen je i plakat s grbovima svih postrojbi koje su branile Vukovar 1991., uz poruku “Hvala vam”, koji su gradske vlasti predstavile naknadno, nakon što je objavljen plakat s geslom koji je uzburkao političku javnost.

U međuvremenu, Vijeće za domovinski pijetet tiskalo je svoj plakat za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji se u Vukovaru nalazi izvješen na ustanovama u vlasništvu Republike Hrvatske i vukovarskoj bolnici u kojoj je održan središnji komemorativni skup.

Na tim mjestima ne zamjećuje se plakat Grada Vukovara, koji je moguće vidjeti u svim dijelovima Vukovara.

U gradu su puni ugostiteljski objekti i pekarnice, a gradske ulice zakrčene su stotinama parkiranih automobila i drugih motornih vozila dok su autobusi preusmjereni na parkirališta u Priljevu, izvan središta grada./Hina/HMS/

 

Continue Reading