Connect with us

Kultura

Većina u Skupštini ZDK nastavila prekinutu konstituirajuću sjednicu i sve sami izabrali

Osamnaest zastupnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona nastavilo je sjednicu nakon što je predsjedavajući Ćazim Huskić prekinuo istu zbog nedostatka kandidata za predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK iz kluba Bošnjaka.Rukovodstvo Skupštine ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)

Prije početka sjednice zastupnici su tražili načine preko kojih mogu nastaviti sjednicu, a najveće pitanje je bilo gdje je pečat te ko će i da li će njihove donesene zaključke opečatiti na kraju.

Većina Skupštine ZDK je potom odlučila da izabere najstarijeg zastupnika u Skupštini ZDK Vinka Marića, te su se pozvali na određene članove ustava, da vodi sjednicu Skupštine ZDK kojoj je prisustvovalo 18 zastupnika, iako sjednici nije prisustvovao sekretar niti zapisničari.

“S obzirom da sam ja najstariji član, nastavljamo nelegalno prekinutu konstituirajuću sjednicu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona”, kazao je Marić.

Komisija za izbor i imenovanje je održala kratku sjednicu, kao radno tijelo, te je Mladen Simić obrazložio da su zasijedali uz odsustvo tri člana te kao većina njih četvoro donijeli određene odluke.

“Za mjesto predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda predložen je Dejan Kovačević, a iz srpskog naroda Goran Bulajić. Komisija je konstatovala da iz reda bošnjačkog naroda nije dostavljen prijedlog te obzirom da su klubovi Srba i Hrvata dostavili prijedloge za predsjedavajućeg i zamjenika, a kako je Skupština dužna izabrati i izglasati prijedlog, predloženo je Skupštini da kandidat iz reda bošnjačkog naroda bude Behija Kulović koja je bila i jedini prijedlog na klubu Bošnjaka”, kazao je Simić.

Dodao je da je Ustavna obaveza da se izaberu sva tri zamjenika te da je svjesno uz opstrukcije na klubu Bošnjaka prekršen ustav zbog čega su predložili kao privremeno radno tijelo da usvoji izvještaj komisije.

Ovom odlukom Kulović je imenovana iz reda Bošnjaka iako ranije nije dobila potrebnu većinu u klubu.

Rukovodstvo Skupštine ZDK u novom sazivu nakon dogovora predstavljat će Kovačević, Kulović i Bulajić.

Kovačević je potom pozvao zastupnike da oforme kolegij Skupštine kako bi se mogle sazvati naredne sjednice Skupštine ZDK te je sa 18 ruku i ovo usvojeno.

Nakon toga Skupština je završena te nisu izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Motel Marić – Google hoteli

Continue Reading