Connect with us

Kultura

Svečano obilježen Dan općine Grude

Polaganjem vijenaca na grobu predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne, Mate Bobana u Gorici, te ispred Spomenika hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana, danas je u Grudama počelo svečano obilježavanje Dana općine Grude.

Svečana sjednica Općinskog vijeća počela je himnom svih Hrvata „Lijepom našom“ te minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

Svečanoj sjednici su nazočili brojni uglednici iz političkog, društvenog, kulturnog i gospodarskog života Gruda, susjednih općina, gradova i županija, načelnici susjednih prijateljskih općina iz Republike Hrvatske, te zaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH, koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Franka Leko sa izvješćem o radu općinskog vijeća Grude kroz proteklu godinu, potom se nazočnim obratio Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude. Načelnik Grizelj je govorio o urađenim projektima u protekloj godini ali i budućim planovima, s ponosom je istaknuo sve provedene aktivnosti. „Općina Grude zaslužuje da se projekti rade i da se zna njihova povijesna uloga. Čestitam svim Hrvatima Bosne i Hercegovine Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne“, poručio je Grizelj.

Nazočnima se obratio i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka, grada prijatelja.

Predsjednik Čović obraćajući se nazočnima, čestitao je svim žiteljima na Dan općine Grude.

„Drago mi je dan sam danas u našim Grudama, jer sam i počasni građanin Gruda, i čestitam svim žiteljima dan općine Grude. Drago mi je da se svajke godine prisjećamo svih ljudi koji su ugradili sebe da bi mi baštinili danas ono što jesmo u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, u našim Grudama. Za mene ponos, posebno kada vidim svaki dan nešto novo, da Grude postaju sjednište i središte, kulture i sporta i gospodarstva. Možemo se pohvaliti da predvodimo uistinu mnogo procesa“, poručio je predsjednik Čović.

„Da nije bilo mudrosti i odlučnosti i hrabrosti tih ljudi, organizatora Hrvatske zajednice Herceg Bosne, danas sigurno ne bi bilo ovdje, danas ne bi bili u Bosni i Hercegovini u kojoj možemo još uvijek tražiti da smo ustavno jednakopravni, da smo konstitutivan narod, da tražimo svoje legitimen predstavnike. Da nije bilo tih ljudi, Bosna i Hercegovina se ne bi obranila. Oni su stvorili ambijent u kojem smo obranili svoj dom, svoje obitelji, svoju domovinu“, poručio je predsjendik Čović.

„Da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg Bosne i svih njenih institucija mnogi ne bi danas mogli reći da su svoji na svome, da su Hrvati, i zato zahvala svima koji su u to vrijeme, zajedno sa žrtvom koju su imali za Vukovar i Škabrnju, iznijeli jednu ideju! Trebalo je vremena da mi nađemo pravi izričaj kako braniti sve ono što smo zagovarali, a drugi drukčije vide ovaj prostor. A ja na ponos svih nas mogu reći, bez hrvatskog naroda ne može se braniti Bosna i Hercegovina i nema budućnosti BiH. Mnogi su prije 20 godina vjerovali da može bez Hrvata, ali ne može i poruke koje danas šaljemo vežu se uz nas“, kazao je predsjednik Čović.

Continue Reading