Connect with us

Ekonomija

MOSTAR Održana konstituirajuća sjednica Vlade HNŽ, glavna tema financije i zdravstvo

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u novom sazivu u četvrtak je održala konstituirajuću sjednicu, a već na prvoj sjednici razgovaralo se o bitnim temama i problemima, s posebnim naglaskom na financijsko stanje i obaveze te zdravstvo.

Održana konstituirajuća sjednica Vlade HNŽ-a, glavna tema financije i zdravstvo (VIDEO) - Dnevni.ba

Vlada HNZ

– Danas održavamo prvu sjednicu nove vlade, po nekakvom običaju i tradiciji to je svečana sjednica, ali mi nemamo vremena slaviti. Danas moramo donijeti ključne dokumente kako bismo riješili goruće probleme u sustavu, a tu mislim na štrajk zdravstvenih djelatnika, na neisplaćene plaće u određenima dijelovima ovog sustava – potvrdila je predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač.

Primarni cilj nam je, dodala je, napraviti detaljnu analizu financijskog stanja, donijeti konkretne zaključke za izradu rebalansa proračuna te nacrta proračuna za 2024. godinu.

Kako kaže, bliži se kraj godine, a to su dokumenti koji bi trebali biti usvojeni do 31. prosinca.

Županijski ministar financija Adil Šuta je predsjednicu i članove Vlade upoznao s financijskom “slikom” koju su zatekli.

– Danas smo bili jako efikasni, ispred nadležnog ministarstva financija smo upoznali premijerku i članove Vlade o stanju u financijama, zatečenim obvezama i dugovanjima, stanju na računu. Pokrenuli smo stvari i danas ćemo riješiti problem pripravnika koji nisu primili plaću za mjesec listopad. Pokrenuli smo i druge procese te očekujemo da ćemo zajedničkim timskim radom, kroz naredno razdoblju i kroz financijske dokumente, osigurati našim građanima bolje stanje – izjavio je Šuta te dodao kako vjeruje u ovaj tim.

Prva sjednica nove Vlade HNŽ, premijerka poručila: Nema prostora za slavlje / Bljesak.info | BH Internet magazin

Ministar je iznio samo neke od planova koje namjeravaju ostvariti.

– Imamo veliko dugoročno zaduženje, a za koje je ujedno vezano i za zdravstvene ustanove. Samo u ovoj godini Vlada će osigurati preko 30 milijuna KM za zdravstvene ustanove, za infrastrukturu, pomoć domovima zdravlja. Tu je pitanje i velikog broja pripravnika za koje su izdvojena značajna sredstva od preko 6,5 milijuna KM, kao i sve druge stvari koje se financiraju poput sporta, kulture, obrazovanja i ostaloga. Radit ćemo da u narednom razdoblju misija ove vlade bude da ono što raspolažemo, da i to trošimo. Moći ćemo preuzeti samo one obaveze za koje stvorimo financijska sredstva, a sve ono za što nemamo financijska sredstva zajednički ćemo raditi i dogovarati. Uvest ćemo transparentan odnos i nikome nećemo obećavati ono što ne možemo ispuniti. Potrudit ćemo se da realiziramo ovaj dio iz ekspozea premijerke i to će biti naša misija u narednom razdoblju – naglasio je Šuta.

VIDEO/ Održana konstituirajuća sjednica Vlade HNK-a, glavna tema finansije i zdravstvo - Mostarski.ba

Na sjednici je bilo govora i o štrajku zdravstvenih radnika u HNŽ-u pa se po tome pitanju medijima obratio Milenko Bevanda, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi.

– Kako znate pitanje zdravstvenog sustava je složno. Mi smo, kao nova Vlada, ušli u jednu fazu koja ima bremenite probleme, održali smo nekoliko i jedan ključni sastanak sa sindikatima i mislim da smo u priliku približili stavove kako da riješimo njihove zahtjeve. Danas smo donijeli nekoliko ključnih odluka, prije svega smo predložili novi pregovarački tim i tražit ćemo da se u zdravstvenom sustavu poštuje princip hijerarhije. Mi pri donošenju odluka moramo znati tko je tko u sustavu i prema se tome orijentirati. Ključno je rebalansima osigurati novac za isplaćivanje sindikatima i novi Kolektivni ugovor, koji bi trebali potpisati u idućih nekoliko dana – zaključio je Bevanda./FENA/HMS/

Čestitamo od Srca “Svako dobro Novoj Vladi HNŽ-a

 

MOSTAR, 16. studenoga (FENA) –Održana je press konferencija novog saziva Vlade HNŽ na kojoj su bili nazočni svi novi ministri.(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Continue Reading