Connect with us

Kultura

STIER O UHIĆENJU PRIPADNIKA HVO-a: “Koordiniramo korake sa saveznicima u EU i NATO-u”

U Vladi Hrvatske je danas održan sastanak povodom uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju. Sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem su  između ostalih prisustvovali i ministri banjskih poslova i obrane Davor Ivo Stier i Damir Krstičević.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier obratio se javnosti vezano za uhićenja desetorice pripadnika HVO-a.

“Već će se sutra na sjednici vlade donijeti formalna odluka o ponovnom pokretanju savjeta za suradnju sa međunarodnim sudovima. Važno je da sve nadležne insitucije u hrvatskoj državi budu koordinirane, isto tako je važno da se rasvijetli i da se ustavnove sve činjenice u suradnji institucija RH s drugim institucijama susjednih država kada je u pitanju kolanje, odnosno uvid u klasificiranu dokumentaciju koja se dogodila prije stupanja na dužnost ove hrvatske vlade. Koordiniramo sada s našim saveznicima u NATO i EU buduće korake. U politici prema BiH a na temelju naše politike potpore euroatlantskog puta BiH osiguranja ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda pa tako i hrvatskog naroda”, kazao je Stier.

Poručio je kako bez Hrvata u BiH nema niti BiH niti europskog puta BiH, javlja Nova tv.

“Isto tako je jasno da bi bez europskog puta BiH ugrožen bio i opstanak Hrvata u BiH. Svaki zločin mora biti kažnjen, ali isto tako se pravosuđe ne smije ispolitizirati. Da nema mjesta za manipulaciju s pravosuđem”, kazao je Stier.

Višesatnom sastanku prisustvovali su i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te ministar pravosuđa Ante Šprlje koji nisu davali izjave.

Orepić, Cvitan i Šprlje tek su kratko poručili kako će se o zaključcima sa sastanka očitovati na sjednici Vlade./ tropolje.info

Continue Reading