Connect with us

Priopćenja

Plenković o BiH: Znakovit je tajming uhićenja u Orašju, o svemu smo izvijestili NATO i EU

Vlada je na sjednici osnovala povjerenstva za izradu prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti te za izradu strategije nacionalne sigurnosti, kojima će na čelu biti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir KrstičevićOsnovane je  Savjet za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, kojemu će na čelu biti premijer Andrej Plenkovićplenkovic-vlada

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog uhićenja deset pripadnika HVO-a u Orašju te poručio da će Hrvatska učiniti sve kako bi zaštitila legitimne interese Republike Hrvatske, hrvatske branitelje i spriječila pokušaje revizije povijesnih događaja.

Znakovit je trenutak uhićenja

“Hrvatska država učinit će sve da nakon pobjede u Domovinskome ratu pruži potporu hrvatskim braniteljima, spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja te zaštiti hrvatske nacionalne interese. Ovaj slučaj neće nas zaustaviti u provedbi političkih ciljeva programa s kojima smo pobijedili na izborima”, rekao je Plenković u obraćanju na početku sjednice.

Hrvatski premijer siguran je da su uhićenja 10 pripadnika HV-a iz Orašja pripremani dulje vremena, a tajming drži indikativnim. Uhićenici imaju dvojno, hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, a dvojica su ujedno i visoki umirovljeni časnici Hrvatske vojske.

Izvijestio je da od trenutka njihova uhićenja do danas održava intenzivnu komunikaciju i sastanke s nadležnim ministrima, glavnim državnim odvjetnikom, ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije u kojima, kako je rekao, nastoji prikupiti što više relevantnih podataka o konkretnom slučaju, kao i problematici optužnica za ratne zločine u BiH.

Obavijestili smo NATO i EU i izrazili zabrinutost

Kazao je i da je ministarstvima vanjskih poslova, hrvatskih branitelja, obrane, unutarnjih poslova i pravosuđa naložio da pribave sve relevantne podatke i osiguraju pravnu i konzularnu pomoć uhićenima s kojima je Hrvatska u kontaktu putem veleposlanstva u BiH.

“O slučaju smo obavijestili naše partnere, najviše dužnosnike EU i NATO-a i prenijeli našu zabrinutost”, rekao je Plenković i dodao da je oko slučaja uhićenja u stalnom kontaktu i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i s predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

Plenković je u svome obraćanju podsjetio na svoj prošlotjedni posjet BiH i razgovore koje je tamo imao, nedugo nakon kojega je »nažalost došlo do događaja koji je iznova opravdano podigao brigu hrvatske javnosti«.

Naglasio je da je europska budućnost BiH jedini put za stabilnost i prosperitet te Hrvatskoj izuzetno važne susjedne zemlje, ali, “što je jednako važno, i zalog jednakopravnosti i opstojnosti naših sunarodnjaka, bosanskohercegovačkih Hrvata”.

 Koncept udruženog zločinačkog pothvata nije prihvatljiv

Vlada je na sjednici donijela odluku o imenovanju novih članova Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, a Plenković je kazao da je to napravljeno kako bi se nadležne institucije sustavno koordinirale po ovom pitanju te utvrdile činjenice vezane uz pristup klasificiranim dokumentima.

Rekao je i da mu je potpuno razumljiv interes javnosti u Hrvatskoj, pa ne iznenađuju ga niti brojni javni istupi i očitovanja osoba iz političkog života iz obje zemlje, kao niti njihov sadržaj.

“Međutim, želim ukazati da postoji cijeli niz aktivnosti koje su se po ovom pitanju odvijale između nadležnih institucija Hrvatske i BiH u razdoblju prije nego što je izabrana naša vlada, a koje zbog njihove složenosti tek treba rasvijetliti”, poručio je premijer.

Naglasivši da će vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimne interese RH, ali i ljudska prava svih onih kojima u ovome trenutku mogu biti ugrožena, Plenković je istaknuo kako je zbog toga od iznimne važnosti da se izbjegne svaka vrsta institucionalne ili političke manipulacije s ovim izuzetno važnim i složenim pitanjima.

“U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa, svi ratni zločini trebaju biti procesuirani neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja i žrtava. Međutim, želim biti jasan, političke formulacije koje se uključuju u pojedine akte pravosudnih tijela BiH koje sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Hrvatsku nisu prihvatljive”, poručio je.

 

“HVO je u teškim vremenima agresije na BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH te zaštitio njezin suverenitet, a neovisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila se na ratištima ne samo u Hrvatskoj već i diljem BiH”, rekao je Plenković i zahvalio svim hrvatskim braniteljima, neovisno o tome kojim su hrvatskim oružnim snagama pripadali.

MP/Hina/Foto:Gov. tropolje.info

 

Continue Reading