Connect with us

Magazin

SDA, HDZ-u i SNSD-u nedostaje samo jedan zastupnik za većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH

Stranci demokratske akcije (SDA), Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nedostaje samo jedan zastupnik  za formiranje većine u Zastupničkom domu Parlamentarne  skupštinie BiH.

Na ovogodišnjim izborima za državno tijelo zakonodavne vlasti SDA je osvojila devet mandata, HDZ BiH pet mandata, a SNSD šest mandata, s tim što će stavove SNSD-a podržavati i Obren Petrović koji je izabran sa liste SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno bira s teritorija Federacije BiH, a jedna trećina s teritorija Republike Srpske.

Prema rezultatima ovogodišnjih izbora, SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno imaju 21 zastupnika u Zastupničkom  domu PSBiH. Odnosno, za parlamentarnu većinu potrebna im je samo još ruka jednog državnog parlamentarca.

SDA, HDZ-u i SNSD-u nedostaje samo jedan zastupnik za većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH

Iako još uvijek nije poznato tko će biti partner SNSD-a i HDZ-a BiH u vlasti izvjesno je kako će ove stranke voditi pregovore sa SDA, jer su  tzv. lijevo orijentirane “građanske” stranke ranije ocijenile besmislenim mogućnost koaliranja sa strankama s nacionalnim predznakom.

U broj od 21 zastupnika, koliko imaju SDA, HDZ i SNSD, nisu uračunata dva zastupnika iz Socijalističke partije (SP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), a što bi bilo dovoljno da se formira parlamentarna većina od 23 zastupnika , piše Klix.ba.

Naravno, nije isključeno ni da druge političke stranke promijene mišljenje i prije formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH odluče podržati navedene  stranke, odnosno budu  dio nove parlamentarne većine.

Predsjednik SNSD-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je otvoreno kazao da će sačekati rasplet situacije u Federaciji BiH te da onaj tko osigura legitimnu većinu u FBiH treba biti prihvaćen kao partner na nivou BiH. Dodik je istakao i da vjeruje kako će se SNSD i HDZ BiH pratiti u pogledu zajedništva

Continue Reading