Connect with us

Sinovi povijesti

25 godina od ubojstva fojničkih fratara

“Jesmo ranjeni, ali ne damo se, rane će zacijeliti a mi ostajemo tu. Stoji Samostan i stoji Bosna,” poručio je gvardijan  fra Miro Relota na koncu današnje mise slavljene povodom 25 godina od ubojstva fratara Franjevačkog samostana Duga Svetoga u Fojnici, gvardijana fra Nikice Miličevića i vikara fra Leona Migića.

Svetu misu je u prepunoj crkvi, uz nazočnost i članova obitelji ubijenih svećenika, te hrvatskih političkih dužnosnika, predvodio fra Žarko Relota iz Hrvatske uz koncelebraciju 20-ak svećenika iz cijele Lepeničke regije.

Obljetnici je nazočilo izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a.

Na samom početku, Relota je kazao mu je povjeren iznimno težak zadatak, da su osjećaji jaki te da je ovo prilika za vaganje svake izgovorene riječi te da je žrtva poginulih fratara zadužila sve one koji žive u ovim krajevima te da će njihova žrtva nastaviti odzvanjati kao i poruka koju su i svojim životima posvjedočili- ovdje nam je mjesto i kad je najteže ne želim ići! Dodao je i kako će današnja obljetnica proći bez poruka neprijateljstva prema bilo kome i govora protiv nekoga jer su i ubijeni fratri željeli širiti dobro i djelovati u cilju uspostave mira.

Tumačenju onoga što se dogodilo, u propovijedi je pristupio s teološko-antropološkog te političko-vjerskog pristupa odnosno konotacija. “Žrtva fratara je demantirala onu tezu kako životne okolnosti nekada onemogućavaju djelovanje dobra i zato su i smetali, zato su bili prijetnja jer se nisu htjeli prilagoditi tom vremenu, kazao je Relota te dodao da su krivi i politikantstvo te vjerski fanatizam kao iskrivljeni oblici politike i vjere.

Osvrnuo se i na posljednji ispit pokojnog gvardijana u medijima kada je rekao da je kao fratar dobrodošao bilo gdje u svijetu, ali da se ipak ovdje u Bosni, najbolje osjeća.

Podsjećamo, fra Nikicu i fra Leona na pragu Samostana likvidirao je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, zajedno sa još tri pripadnika ove postrojbe. Za okrutan zločin kojeg su sarajevski mediji nazvali “pucnjem u Bosnu”, Čengić je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. Ubojica fojničkih fratara odležao je tek dio izrečene mu kazne jer ga je bošnjački politički vrh u više navrata pomilovao, počevši od Alije Izetbegovića do Ejupa Ganića.

Nalogodavci strašnog zločina nikad nisu otkriveni. Zapovjednik postrojbe čiji je član bio Miralem Čengić izjavio je da je taj dan ubojica bio izuzet od njegovog zapovijedanja. Pomagači su osuđeni na samo po pola godine zatvora.

Čengića je tri puta pomilovao Alija Izetbegović. Kada je četvrti put pomilovan od strane tadašnjeg predsjednika FBIH Ejupa Ganića, oslobođen je optužbi.

Ubojstvo fojničkih fratara (p)ostalo je sinonim za borbu za istrebljenje hrvatskog naroda iz BiH.

Continue Reading