Connect with us

Ekologija

PRIČE IZ HERCEGOVINE Ovo je jedno od najljepših imanja u Hercegovini, prava kamena turistička atrakcija

PRIČE IZ HERCEGOVINE Ovo je jedno od najljepših imanja u Hercegovini, prava kamena turistička atrakcija

Agroturizam je velika prilika svima onima koji prepoznaju nove trendove u turističkoj branši . Današnja turistička klijentela želi nove ponude ili bolje reći nove kombinacije koje bi im pružile potpuni doživljaj odmora. Hercegovina je kao stvorena za takvo nešto jer je blizu Jadrana i može između ostaloga turistima ponuditi sve ono što im ‘fali’ na plaži.

Ekipa ABCportala je posjetila imanje ‘Agroturizam Marića gaj’ koje je smješteno na 43 hektara u komadu uz cestu Grude – Ljubuški . Dočekao nas je ljubazni domaćin Marko Marić voditelj na imanju i sin vlasnika Tonija Marića koji nas je upoznao i sa imanjem i novim projektima vezanim za ovu prekrasnu etno turističku atrakciju u srcu Hercegovine.

-Obiteljski posao počeli smo prije 23 godine otvaranjem restauranta Kiwi od kojeg je 2007. godine postala ova naša današnja destinacija. Danas imamo na imanju 33 a skupa sa restoranom 70 ležaja. Dvanaest ljudi je stalno zaposleno, a naš kapacitet je ljeti oko 250 gostiju a u zimskom vremenu oko 100 gostiju. Uzgajamo povrće, proizvodimo vino, domaće rakije i likere, maslinovo ulje, sapun, duhan i ljekovito bilje sve su to proizvodi koji na ekološki način proizvodimo na Agroturizmu Marića Gaj. Do sada smo u ‘Agroturizam Marića gaj’ uložili 3 milijuna KM- priča nam Marko dok smo obilazili ovo lijepo imanje. Impozantni vinski podrum koji će rado pokazati gostima je kapaciteta 15 000 litara i oduševit će sve one koji siđu u njega.

Marko je novinaru ABCportala otkrio i nove planove vezane za proširenje kapaciteta ali i novoj atrakciji u vidu malog jezera i autokampa koji se gradi uz njega, radovi su krenuli i već sljedeće ljeto autokamp će biti u ponudi. Tisuću zasađenih maslina turistima i ostalim gostima pokazat će da je ovaj kraj sastavni dio Mediterana a kroz cijelo imanje u dužini od tri kilometra izgrađene su trim staze za rekreaciju. Tu je i teren za boćanje te odbojku na pijesku. Naravno, da ugođaj na imanju bude potpun tu su i četiri prava hercegovačka magarca koja nismo zatekli u štali jer su na ispaši u prirodi, a koja su najzanimljivija stranim turistima koji su već dobrim djelom prijavili svoj dolazak i ovog ljeta. U planu imamo pokazati im i autohtone domaće vrste životinja poput krave buše i slično.

-Prava sezona počinje prvog svibnja kad nam dolaze gosti iz Bosne koji ovaj poznati praznik (prvi maj op.aut.) žele provesti baš ovdje. Malo zatim počinje sezona na moru a novoizgrađeni tunel Sveti Ilija nam je donio procvat na imanju jer nam dolaze Nijemci, Nizozemci i Česi koji jako vole kombinirani odmor na moru i zaleđu. Posjećuju nas i turisti iz Hrvatske i Slovenije. Bilo bi dobro da u Hercegovini imamo više kapaciteta za ovakav način ugostiteljstva jer potencijala imamo i prava šteta je to ne iskoristiti- rekao nam je Marko dodajući kako je spreman pomoći svima onima koji se odluče za ovakvu djelatnost.

Agroturizam Marića gaj je sastavni dio turističkog klastera Hercegovina a kao njihovi članovi posjetili su europske sajmove koji promoviraju agroturizam u Beču, Londonu, Munchenu, Varšavi, Berlinu i još nekim europskim gradovima. Na imanju već petu godinu se organizira kulinarsko-zabavna manifestacija ‘Raštikijada’ koja privuče veliki broj gostiju iz Hercegovine i Dalmacije. Svakako treba napomenuti da na imanju Marića gaj možete probati sve hercegovačke delicije ali i ostalu gastro ponudu mediteranskog podneblja …

Pogledajte fotografije u nizu sa imanja ‘Agroturizam Marića gaj’ koje je za čitatelje ABCportala snimio fotoreporter Ivan RAMIĆ.Continue Reading