Connect with us

Kultura

MARIJANA PETIR: Čujete li vi uopće krikove nedužne djece?

Širite istinu o ubijenim kršćanima!

Broj smrti povezanih s terorizmom u posljednje dvije do tri godine porastao je za 306 posto. Ekstremističko nasilje u svim dijelovima svijeta iz dana u dan poprima sve gore i brutalnije razmjere. Nigerija i Pakistan, uz Irak, Afganistan i Siriju, među prvih su pet zemalja na ljestvici globalnog indeksa terorizma. Kako same priznaju, ekstremističke skupine ciljaju kršćane kako bi kršćanstvo u potpunosti iskorijenile. Uz obilježavanje druge godišnjice otmice djevojaka iz Chiboka i uskrsni bombaški napad u Lahoreu, Europski je parlament ovog tjedna usvojio dvije posebne rezolucije o Nigeriji i Pakistanu, potpisnica kojih je i hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Samoubilački napad na sam Uskrs u parku u Lahoreu u kojemu su se kršćanske obitelji okupile poslije mise da bi zajedno proslavile Uskrs zavinuo je Pakistan u crno te odnio 73 života, uključujući 30 djece, pretvorivši tako kršćansku proslavu tradicije Uskrsa u tragediju, objašnjava zastupnica Petir. Petir je taj napad okarakterizirala kao još jedan dokaz o razmjerima goleme mržnje prema kršćanima te konstatirala kako je ta mržnja toliko jaka da pri ostvarenju svoga cilja ekstremisti nisu marili što će s nedužnim kršćanima stradati i nedužni muslimani.

Ovaj jezivi pokolj, nažalost, samo je jedan u nizu napada na pakistanske kršćane, upozorava hrvatska zastupnica koja pojašnjava kako kršćani čine svega 2% stanovništva Pakistana, a napadi čija su meta kršćani se povećavaju. Petir je podsjetila i kako je crkva u Lahoreu već bila meta ekstremističkih napada u ožujku prošle godine kada je ubijeno 17 ljudi. Petir je ponovo zatražila oslobađanje Asie Bibi, kršćanke koju čeka smrtna kazna zbog lažne optužbe da je vrijeđala proroka Muhameda.

Situacija u Nigeriji nije ništa bolja, čak štoviše – Nigerija je treća zemlja na tablici globalnog indeksa terorizma, upozorava zastupnica Petir. Ekstremizam u Nigeriji nosi ime Boko Harama koji od 2009. godine terorizira, također većinom kršćansko stanovništvo, ali i muslimanske vjernike koji se ne uklapaju u njihovu radikalnu ekstremističku viziju islama. Prije dvije godine Boko Haram je upao u školu u Chiboku i oteo 276 djevojke – velikom većinom kršćanke. Za njih 219 još uvijek je nepoznato gdje se nalaze.

U raspravi o stanju u Nigeriji, Petir je podsjetila i na mnoštvo ostalih napada Boko Harama, posebno na brutalni masakr u Bagi u siječnju prošle godine u kojemu je život izgubilo više od dvije tisuće ljudi – uglavnom žena i djece, te posljednja spaljivanja sela u veljači ove godine. „Preživjeli svjedoče o teroru ubijanja trudnica i krikovima djece nemoćne da se spase“, rekla je Petir referirajući se na teror koji Boko Haram provodi u Nigeriji.

Najveću žrtvu podnose djeca. Što se događa s djevojčicama iz Chiboka, kao i stotinama druge djece otete od strane Boko Harama, kaže Petir, možemo samo pretpostavljati. Neki izvori, kako pojašnjava zastupnica, govore kako su one suočene s prisilnim brakovima, silovanjima, ropstvom, a sve se više govori da se i djevojčice Iz Chiboka koriste kao bombaši samoubojice. „Ovo mora prestati. Vratimo otetu djecu njihovim obiteljima, vratimo djeci djetinjstvo i zaustavimo terore koje provodi Boko Haram“, odlučna je Petir.

Zastupnica smatra kako su rezolucija koje je Europski parlament dana usvojio tek malen korak ka osvještavanju onoga što se događa, te da one zahtijevaju daljnju djelatnu akciju. „Protuekstremističke akcije ne mogu ovisiti o granicama i dijelovima svijeta u kojima se zločini događaju. Moramo biti ujedinjeni u zaštiti ljudskih života i zaštiti kršćanstva“, zaključuje Petir.

Autor: Vjera bpz.ba

Continue Reading