Connect with us

Sinovi povijesti

PLENKOVIĆ IZ MOSTARA: Nastojim senzibilizirati europske lidere za probleme Hrvata u BiH

Predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predvodio je izaslanstvo hrvatskog HDZ-a na XIII. saboru HDZ-a BiH. Naglasio je da je došao dati podršku Hrvatima kao i drugim narodima u BiH te da BiH nema većeg prijatelja i podupiratelja od Hrvatske, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Plenković se zahvalio predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću koji vodi politiku dijaloga.

“Hvala ti Dragane na tom intenzivnom dijalogu koji nam omogućuje prije svega da dobro razumijemo okolnosti, vrijeme, otvorena pitanja, probleme, potrebe i poteškoće s kojima se suočava cijela BiH, a u kojoj za nas poseban interes ima i položaj hrvatskoga naroda. S takvim intenzivnim dijalogom ja mogu ovdje kao predsjednik Vlade i HDZ-a reći da dolazim dati podršku cijeloj BiH –  svim konstitutivnim narodima i svim drugima koji žive u BiH. To je stalna, čista i jasna politika RH i u tome s neće ništa promijeniti. Poručujem da BiH nema većeg prijatelja  zagovaratelja nego što je Hrvatska kada je jer riječ o europskom putu i euroatlantskom putu BiH kada se i oko toga stvori jasan politički konsenzus u zemlji”, rekao je Plenković.

Poštivati političku volju naroda

Predsjednik Vlade RH naglasio je da je za njegovu Vladu posebno bitno da se političke odluke u BiH donose na temelju političke volje svih njenih konstitutivnih naroda.

“Nama je posebno važno da se odluke u BiH donose na temelju političke volje svih njenih konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Ključne odluke o budućnosti ne može donositi netko van BiH. To nije ni dobro ni zdravo kako za demokraciju tako i za suverenitet”, istaknuo je Plenković.

Izmijeniti Izborni zakon

Predsjednik Vlade RH osvrnuo se i na izmjenu Izbornog zakona BiH kazavši da je nužno izmijeniti isti na način da bi se svi narodi u BiH osjećali dobro te da bude zajamčeno pravo na biranje legitimnih političkih predstavnika.

“Isto tako bi nam bilo drago  da se iznađe konsenzualno rješenje za promjenu izbornog  zakonodavstva. To govorim u najboljoj namjeri da ono što nije pravično postane pravično i da nemamo situaciju da se jedan konstitutivni narod ne osjećaju dobro”, rekao je Plenković te dodao:

-Nitko nikad ni u bilo kakvoj primisli sredinom devedesetih godina nije ni na kraj pameti imao scenarij koji se počeo događati 2006. godine. Vi ste toga sigurno svjesni, u međunarodnoj zajednici kako tko. Nastojim senzibilizirati lidere koji odlučuju o smjeru Europe, smjeru proširenja EU za što ste vi živo zainteresirani kao građani i kao politički odgovorni akteri u svojoj zemlji.  Kao čelnici na različitim razinama vlasti ćemo jasno, razgovijetno,  argumentirano i artikulirano, jednako onako kako smo to učinili podržavajući napore političkog vodstva 2015. i 2016. održavajući napore diplomacije BiH za podnošenje formalnog zahtjeva za članstvo, nastaviti podupirati BiH. U BiH to se čini kao kronološki referentni trenutak. Adil, Dragan i niz aktera koji su s nama ovdje danas jako dobro zna da to nije bilo toliko jednostavno koliko je trebalo truda, vještine, uvjerenja da se taj proces pokrene. Naše je čvrsto uvjerenje da je taj proces presudan za reformske procese za kvalitetniji gospodarski napredak zalemljen za veću solidarnost i uključivost svih građana BiH za napredak u svim segmentima društva. Taj će  proces, kao što je pridonio RH,  imati transformativne učinke u svim segmentima života u BiH”, rekao je Plenković.

Hrvatska nastavlja podržavati BiH

Predsjednik HDZ-a RH napominje i da će članstvo u EU omogućiti koheziju zemlje “bit će onaj krovni zajednički cilj iza kojeg svi mogu stati jer u njemu svi mogu naći svoj interes Upravo na tom tragu, ističe Plenković, politika podrške biti nepromjenjiva.

“Mi ćemo pritom,  osim toga angažmana prema BiH,  činiti sve što susjedi i prijatelji rade. To znači unaprjeđivati naše odnose, dodatno jačati našu trgovinsku razmjenu koja je u 2018. bila preko 2 milijarde eura i  pojačati investicije. Vidjeli ste kako smo riješili probleme u kojima se bio zatekao Agrokor čiji bi eventualni krah bio poguban za zaposlenike u susjednim zemljama, napravili smo rješenja dogovorom na način da smo se i kao zemlja koju takvu krizu nije imala postavili i pravno i ekonomski dugoročno dobro i mudro. I sve funkcionira i radna mjesta su tu”, rekao je Plenković.

Nastaviti podršku projektima

Predsjednik Vlade RH osvrnuo se na važnost pružanja podrške Hrvatima u BiH kojima koordinira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

“Bez iskrene dnevne suradnje nema rješenja za ona pitanja koja imaju prekogranični karakter i tako ćemo nastaviti a pritom smo kroz rad Ureda za Hrvate izvan RH bitno povećali izdvajanje sredstava za konkretne projekte podrške Hrvatima”, rekao je Plenković te dodao:

-Sada smo finalizirali 6. blok bolnice  u Novoj Biloj. To je poruka opstanka. Brojni su projekti kojima financiramo  obrazovanje, školstvo, studentske domove, crkve, samostane. Ulažemo u različite  infrastrukturne projekte, kulturnu baštinu. To sve radimo sustavno u nizu resora s punom željom da shvaćamo što je bitno za identitet Hrvata u BiH. Tu imamo ne samo ustavnu odgovornost nego jasnu političku volju da upravo takvu politiku vodimo, rekao je Plenković.

Mostarska bolnica regionalno središte

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je SKB Mostar postala respektabilna zdravstvena ustanova što se manifestira u značajnom smanjenju odlazaka Hrvata iz BiH na liječenje u Hrvatsku.

“Dragi prijatelji moram spomenuti bolnicu u Mostaru. U više navrata smo razgovarali s ravnateljem. Znam kako je tko ona važna. Ta podrška je sada postala redovita i činjenica što Dragan kaže da smo danas na dva tri posto onih koji odlaze u RH na zdravstvene usluge znači da se mostarska bolnica dignula a na razinu da postane regionalno središte, rekao je Plenković

Continue Reading