Connect with us

Magazin

ZOVKO NA SABORU HDZ BiH: Plenković je prvi lider iz RH nakon Tuđmana i Šuška koji je stao uz Hrvate iz BiH

Izaslanicima XIII. Sabora  HDZ-a BiH obratila se Željana Zovko, zastupnica HDZ-a i EPP-a u Europskom parlamentu i kandidatkinja za novi mandat u krovnom predstavničkom tijelu građana EU. U svom obraćanju pozvala je sve Hrvate iz BiH da iziđu na izbore za Europski parlament te posebno zahvalila premijeru RH Andreju Plenkoviću koji podržava europski put BiH i borbu Hrvata za jednakopravnost u BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Zovko je napomenula da se puzajućim izmjenama Ustava i Izbornog zakona Hrvate u FBiH svelo na građane drugog, a u RS na građane trećeg reda.

“Izmjene Izbornog zakona uvjetovale su  svođenje Hrvata na narod drugog reda u Federaciji BiH i trećeg reda u RS do nametanja alijanse i  platforme i 3. puta izabranog člana predsjedništva mimo volje mog narod iskrenuo je bih s europskog puta”, rekla je Zovko.

Zovko je kazala da je Plenković prvi lider iz RH nakon Tuđmana i Šuška stao uz Hrvate iz BiH.

“Hrvatska odlučuje kao članica EU o budućnosti Europe. Došlo je  vrijeme kada RH i HDZ ima na svom čelu, po prvi put nakon predsjednika Tuđmana i pokojnog ministra Šuška, predsjednika koji je  iskreno bez straha i  kompleksa stao uz Hrvate iz BiH i traži zaštitu njihovih prava i našu jednakopravnost na međunarodnoj sceni”, rekla je Zovko te dodala:

-Zato hvala Andrej za ono što si činio i činiš za nas od vremena kad nije bilo popularno stajati uz nas u godinama kad su nas drugi zaobilazili i izbjegavali.

Zovko je istaknula da je nju Plenković pozvao u Bruxelles jer interese Hrvata iz BiH najbolje može poznavati, predstavljati i zastupati njihov autentični predstavnik.

“Predsjednik Plenković me pozvao u Bruxelles rekavši da samo mi možemo govoriti o onome što se događalo i što je rješenje i kad si odlučivao o tome tko će zastupati interese Hrvata u EU  parlamentu HDZ-u BiH si osigurao  poziciju koja se uvažava”, napomenula je Zovko.

Zovko je pozvala sve Hrvate iz BiH da izađu na europske izbore koncem lipnja.

“Oko 1/3 državljana BiH su istovremeno i državljani RH Dvije trećine od te jedne trećine su Hrvati, a jedna trećina od njih su ostali koji se osjećaju dijelom naše zajednice kao državljanin RH. Svi vi ste istovremeno građani Europske unije i 26. svibnja ćete  imati šansu i mogućnost izaći na EU izbore. Stoga molim sve vas koji imate pravo glasa izađite tu nedjelju i neka se vaš glas čuje. Samo ujedinjena Europa je naša budućnost. Glasovanjem za europski parlament imate izvanrednu priliku dovesti Europu bliže vašim domovima i domovima vaših susjeda”, rekla je Zovko.

Zastupnica HDZ-a i EPP-a u Europskom parlamentu kazala je da je svjesna da  su Hrvati razočarani izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, ali mišljenja je da su europski izbori sasvim nešto drugo jer oni donose viziju BiH koja ima budućnost.

“Znam da ste glasovali na državnim i lokalnim izborima i svjesna sam da ste često razočarani rezultatima kao recimo u listopadu prošle godine kad su pripadnici drugog narod izabrali vašeg predstavnika. Ta je osoba koja ni na kakav način nije povezana s vama štoviše, osoba koja prezire sve što je vaše i naše. Svjesna sam da su ti izbori za vas veliko razočaranje, međutim izbori za EU parlament su nešto sasvim drugo. Oni donose viziju BiH kao države koja ima budućnost”, rekla je Zovko.

Zovko je podsjetila na mnoge napore i odluke u europskim institucijama koje su donesene u smjeru relaksacije odnosa u BiH kao i uvažavanju različitosti.

“Podsjetimo se što su vam od 2015. godine donijeli rezolucije EU parlamenta. Donijeli su poziv na zdrav razum, zemlji srednji put centralizma i dezintegracije. Donijeli su zahtjev za konačno rješenje pitanja informiranja na hrvatskom jeziku i poštivanje kulturnih različitosti BiH. Donijeli su i zahtjev za standardizaciju kaznenih zahtjeva za slučajeve ratnih zločina. Sve su to stvari koje želite za sebe u ovoj zemlji. ovo je podržalo 500 zastupnika i dalo glas za funkcionalnu BiH. To treba biti nada i obećanje da BiH može opstati i ići prema naprijed. Svjesni smo da izbore u ustavnom okviru ovdje  ne možemo omogućiti zbog Komšića i ostalih.  Vi nemate volju više ikada izaći na izbore, ali ipak izlazite jer želite da se vaš glas čuje”, rekla je Zovko.tropolje.info

Continue Reading