Connect with us

Priopćenja

Nakon otvorene svađe pomirili se HDZ i MOST: “Radilo se o velikom nesporazumu!”

NAKON prekida sjednice Sabora klubovi saborskih zastupnika Mosta i HDZ-a održali su hitne sastanke nakon kojih su HDZ-ov Gordan Jandroković i Ines Strenja-Linić iz Mosta objavili kako je dogovor postignut te će se glasanje održati kada se za to steknu uvjeti.

Nezadovoljni tumačenjem predsjednika Sabora Željka Reinera o razlozima zbog kojih se ni ovog petka neće glasovati o Izvješću o radu HNB-a u 2014., zastupnici vladajućeg Mosta demonstrativno su napustili sabornicu pa glasovanje o ostalim točkama zbog nedostatka kvoruma nije bilo moguće nastaviti.

Mostov Ivan Kovačić zatražio je tijekom glasovanja o ovotjednim raspravljenim točkama u ime svog Kluba zastupnika stanku kako bi upitali zašto se ni ovog tjedna ne glasuje o Izvješću HNB-a. Reiner mu je rekao da mu stanku ne može dati tijekom glasovanja. Dodao je također i da istu ne treba zbog toga tražiti pojasnivši da se o izvješću ne glasuje zato što je tijekom saborske rasprave o njemu bilo kontroverznih razmišljanja – treba li glasovati ili ga tek primiti na znanje.

“To pitanje ćemo uputiti nadležnom Odboru za Ustav da nam daju meritorno mišljenje”, rekao je Reiner.

Kovačić je potom upitao tko je zatražio mišljenje, a Reiner mu je uzvratio: “Ja, odnosno ja ću zatražiti mišljenje”.

Mostovci su potom demonstrativno napustili sabornicu, a u tome im se pridružila i saborska oporba. Reiner je uzaludno govorio ‘ nismo završili glasanje’, jer ga više nitko nije slušao.

“Kvorima nema pa ne možemo nastaviti”, zaključio je Reiner te nastavak sjednice najavio za 15. ožujka kada bi se trebalo raspravljati o prijedlogu proračuna za ovu godinu.

Nakon prekida sjednice sazvan je sastanak Kluba zastupnika Domoljubne koalicije, a istu održava i Klub zastupnika Mosta.

Novinarka N1 televizije prenosi da su zastupnici Domoljubne koalicije otišli na hitan sastanak, a iza zatvorenih vrata čuje se galama!

Nakon sastanka klubova obje stranke pred novinare su izašli zajedno zastupnica Mosta Ines Strenja Linić i zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković i izjavili da se radilo nesporazumu i komunikacijskom propustu.

“To je jedan mali nesporazum koji smo mi vrlo jednostavno razriješili”, rekla je Strenja Linić dodavši kako se Most na kraju ipak uvijek dogovori sa svojim partnerom u obnašanju vlasti, HDZ-om. Kazala je kako Most želi da se o izvješću HNB-a glasuje i da Državna revizija može ući i u HNB, kao u zapadnim zemljama.

Na pitanje je li HDZ na kraju popustio Jandorković je rekao: “Naš dogovor ne funkcionira na taj način da se popušta, nego se o stvarima dogovaramo tako da i jedna i druga strana u konačnici budu zadovoljne”, kazao je.

Hoće li Most podržati proračun, pitali su Strenju novinari. Rekla je kako će nakon rasprave o njemu idući tjedan odlučiti te podržati proračun ako “on bude zadovoljio sve ono što zapravo i treba”. ”

Po završetku sastanka Domoljubne koalicije Ivan Šuker je rekao da je je taj sastanak održan “isključivo zbog toga jer nas u ponedjeljak očekuje strašno puno posla”.

Kazao je i kako HDZ-u nije u interesu da brani ili neargumentirano napada Hrvatsku narodnu banku.

“Naša je Vlada dala pozitivno mišljenje na to izvješće i ja kao zastupnik moram podržavati mišljenje svoje vlade. HDZ-u nije u interesu niti da brani niti da neargumentirano napada HNB. Podržavamo stav i mišljenje svoje Vlade jer to mišljenje rade ljudi koji se razumiju u financije. Kakav bude politički dogovor, HDZ će se tako postaviti. Izvješće HNB-a za 2014. je primljeno na znanje. Kada se stvori u Saboru prijepor onda tumačenje daje Odbor za poslovnik. I kada dobijemo tumačenje, sukladno njemu će se i postupiti”, rekao je Šuker

D. L./ Hina /Foto: FaH tropolje.info

Continue Reading