Connect with us

Film

Predstavljanje dokumentarnog filma “Barbarićev Travnik”

Hrvatska kulturna zajednica TROPLET i Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” – Travnik organiziraju predstavljanje dokumentarnog filma “Barbarićev Travnik” u Mostaru.

Film je snimljen u produkciji Hrvatske radio televizije, redatelj je Mario Raguž a traje 52 minute. U prvom dijelu filma govori se o osnutku, djelovanju, oduzimanju i povratu zgrade travničke gimnazije te o njezinom životu danas. U drugom se spominju poznate osobe koje su djelovale ili se školovale u ovoj poznatoj gimnaziji. Posljednji dio filma obrađuje najznačajniju osobu vezanu uz travničku gimnaziju. To je sluga Božji Petar Barbarić, travnički đak koji je nekoliko dana prije smrti postao isusovac.

U predstavljanju sudjeluju msgr. dr. Ratko Perić, biskup Mostarsko-Duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-Mrkanski i mr. don Željko Marić, ravnatelj KŠC Travnik. Predstavljanje filma će se održati u nedjelju, 13. ožujka 2016. godine, u 19 sati, u velikoj katedralnoj dvorani u Mostaru.

Tijelo mu zakopali u blato i zazidali

Petar Barbarić je rođen 1874. u Klobuku, zaseok Šiljevišta u Hercegovini (općina Ljubuški), a umro na glasu svetosti kao sjemeništarac u Travniku, u Bosni, 15. travnja 1897. godine, dva dana nakon sto je položio isusovačke redovničke zavjete. On je svojim životom pokazao kako se postaje svet a njegov život može biti svijetao primjer i poruka sadašnjem vremenu, pogotovo mladima. Petar Barbarić ujedinjuje rodnu Hercegovinu i voljenu Bosnu, a njegovo uzdizanje na čast oltara s radošću iščekuju njegovi Klobuk i Travnik, Hrvati Hercegovine i Bosne ali i vjernici u Hrvatskoj i širom svijeta.

18. ožujka 2015. papa Franjo je ovlastio Kongregacije za proglašenje svetaca objaviti dekret o junačkim krepostima Sluge Božjega Petra Barbarića, novaka Družbe Isusove. Tim činom završen je proces za proglašenjem blaženim sluge Božjega Petra Barbarića te se očekuje da nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić odredi dan i mjesto proglašenja blaženim. To će biti prvi blaženik s područja Hercegovine.

Petrovi zemni ostaci su 1935. godine prenijeti s gradskog groblja Bojna u sjemenišnu crkvu, gdje se razvila prava pobožnost prema njemu. Tijelo su mu nakon 1944. godine „oslobodioci“ zakopali u blato i zazidali kako bi ga se sakrilo od naroda. Komunističke vlasti su i oduzeli sjemenište, stoga se vjerni puk molio se i „zavitovao“ na praznom grobu na travničkom groblju Bojna. Kad se obnavljalo jedan dio nadbiskupijske gimnazije, našlo mu se tijelo. Zemni ostaci prebačeni su 1998. u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku. Danas se oko groba skupljaju učenici KŠC kao i vjernici iz svih dijelova BiH, ali i šire, koji dolaze moliti na Petrov grob, u očekivanju njegova proglašenja blaženim.

 

M.J. tropolje.info

Continue Reading