Connect with us

Kultura

Marija Galić: Rad s djecom s poteškoćama u razvoju je ispunjenje mog životnog poziva

“Na rad s djecom s poteškoćama u razvoju ne gledam kao na posao već kao ispunjenje mog životnog poziva”, kazala je Marija Galić, magistrica edukacijske rehabilitacije na Sveučilištu u Mostaru. “Maleni koraci” naziv je edukacijsko-rehabilitacijskog kabineta u Posušju kojega vodi.

Ističe kako je oduvijek znala dijeliti ljubav prema djeci s poteškoćama u razvoju i da se time želi baviti u životu. U ovom poslu ima iskustva jer je za vrijeme studiranja na SUM-u bila uključena u udrugu “Vedri osmijeh”, a nakon završetka studija stažirala je u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju, također radila je i  privatno. Tijekom studiranja Marija kaže da je bilo teških trenutaka, ali da odustajanje nikad nije bilo opcija.

“U ovom poslu sve ide ‘mic po mic’, malenim koracima, nekome treba više, nekome manje da usvoji određeno gradivo te se nakon nekog vremena vidi značajan pomak. Po tome kabinet i nosi naziv”, ističe Marija.

Otvaranje kabineta okupilo je najvažnije ljude u Marijinom životu rodbina i prijatelji koji su joj najveća podrška. Sve je započelo blagoslovom don Nedjeljka Krešića. Ovaj edukacijsko-rehabilitacijski kabinet je i prvi ovakvog tipa na području Općine Posušje, gdje valja napomenuti kako je sve veća potreba za ovakvim uslugama, a premalo mjesta gdje se mogu pronaći.

“U koliko netko nije u mogućnosti plaćati ove usluge, a potrebne su mu, neka se slobodno jave u kabinet i bit će im besplatne”, govori Marija.

Misao vodilja u ovom poslu za Mariju je ta da ona puno toga nauči od djece koju poučava i da na to ne gleda kao pomaganje nego jednostavno ispunjavanje životnog poziva.

Što se budućnosti tiče Marija planira održavanje radionica koje već ima u ponudi za odrasle s poteškoćama u razvoju i one bi se održavale jednom tjedno. Svaki tjedan bi bila druga tematika npr. prvi tjedan glazbena, drugi tjedan likovna, zatim rehabilitacija putem pokreta, socijalno emocionalna podrška (grupe potpore). Ima u vidu i uvesti radionice za one koji imaju brata, sestru, prijatelja s poteškoćama kako bi se informirali, družili, pomagali.

M. G.

Continue Reading