Connect with us

Kultura

Tjedni komentar…danas je otvoren 11. Međunarodni znanstveni simpozij “Novosti u gastroenterologiji 2022” u režiji prof. dr. Milenka Bevande

Na elektroničku mail adresu  naših portala stigla je pošta iz Kalifornije u kojoj  piše
” Uvaženo Uredništvo vaših portala, danas u gradu  Mostaru započinje trodnevni  11.  znanstveni međunarodni skup (tradicionalni) gastroenterologije.  Moja kći  doktorica, rođena u  SAD-u od kolega doktora  je saznala za ovaj znanstveni međunarodni  skup na čijem čelu je  Dr. Milenko  Bevanda priznati svjetski stručnjak  u oblasti gastroenterologije.
Uvaženi prijatelju, zamolio bih Vas da popratite taj znanstveni događaj  radi transparentnosti  i  važnosti  susreta,
Inače kod  vas je ta tema malo  zapostavljena.
U saznanju sam kako nemate službeno upisnike na fakultet, koji bi na studiju izučili biti kompletni, nego na studiju novinarstava imate polaznike za medije i projekciju ( osobu koja će obraditi temu) a nema novinara  fotografa, tehničara, tri različite osobe.  Poređenja radi zamislite  koliko je truda i zalaganja trebalo uložiti u pripremu jednog ,međunarodnog  znanstvenog događaja  a da ne govorim o 11 takvih  znanstvenih skupova do sada organiziranih.
Zbog svega navedenog Vas pozivam da se uključite i medijski ispratite ovaj znanstveni skup.
Danas je otvaranje.
Prenesite kako drugi izvješćuju jer za novinare je to događaj i novinska vijest, a za znanstvenike  nadogradnja znanja, iskustva i istraživanja. A danas je poseban dan sa mnogo događanja pa se lako može dogoditi  slaba medijska posjećenost.  Upravo koliko su bile važne postrojbe za Domovinsku obranu i oslobođenje toliko su važni znanstveni međunarodni skupovi  temelji razvoja i napredovanja znanosti i stručnosti.
Čestitam vam svima  dan  HZHB  a profesoru  dr Milenku Bevandi  priznanje i čestitke za  uspjeh u gastroenterologiji na međunarodnom planu. Hvala.
Mostar po pitanju medicinskih znanosti postaje sve važnije središte ne samo u BiH, nego i šire - www.vecernji.ba

PREDSJEDNIK HERCEG OTVORIO 11. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ ”NOVOSTI U GASTROENTEROLOGIJI 2022”

                                                                                                                                                                                         Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije danas je u Hotelu „Mostar“ otvorio 11. Međunarodni simpozij ”Novosti u gastroenterologiji  2022”.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Herceg je istaknuo kako Mostar zajedno sa svojim Sveučilištem, Sveučilišnom kliničkom bolnicom i Medicinskim fakultetom i po pitanju medicinskih znanosti postaje sve važnije središte ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire.

”Pripremajući se za ovo pozdravno obraćanje, negdje sam pročitao podatak, nadam se da je znanstveno utemeljen, kako značaj gastroenterologije najbolje ilustrira činjenica da su od svih osoba koje se javljaju na hitni interni prijam u bolnicama 40% gastroenterološki slučajevi, 40% kardiološki, 20% slučajeva su bolesti ostalih područja interne medicine.

Također, neki drugi pokazatelji govore kako je gastroenterologija jedna od najpropulzivnijih disciplina u medicini i da ovakvi simpoziji omogućavaju da razmjenom znanja i iskustava domaćih i stranih eksperata iz različitih područja gastroenterologije obogaćujete znanja, a sve na dobrobit vaših pacijenata.

 Dakle, svi ovi pokazatelji jasno govore o stručno-medicinskom značaju, ali i o javno-zdravstvenom značaju gastroenterologije.

Zbog svega navedenog, ali i niza drugih pokazatelja ovaj simpozij ima ogroman značaj i zato je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kojoj sam na čelu, rado prihvatila biti pokroviteljem i na praktičan način pokazati kako nam je zdravstvo i zdravstvena skrb o našim sugrađanima u vrhu prioriteta.

Uvjeren u to kako ćete kroz razgovore i rasprave na ovom dvodnevnom simpoziju dodatno obogatiti vaša znanja, kako bi mogli pratiti europska i svjetska dostignuća u ovoj oblasti, te ih  primijeniti u svakodnevnoj praksi, želim Vam uspješan rad i ugodan boravak u Hercegovini”, zaključio je predsjednik Herceg.

Inače, organizatori simpozija su Udruženje gastroenterohepatologa u BiH, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Liječnička komora HNŽ.

Continue Reading