Connect with us

Ekonomija

Lidija Bradara “Predsjednica Hrvatske zajednice Herceg-Bosne……………….

Izabrano novo vodstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Održan V. sabor Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Lidija Bradara izabrana je za predsjednicu sabora Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, na V. saboru koji se održao danas u Mostaru.

Na saboru je nazočilo 72 izaslanika, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, gospodarstvenici i gosti.

Uz predsjednicu sabora Hrvatske zajednice Herceg – Bosne Lidiju Bradara, za dopredsjednike su izabrani: akademik Mladen Bevanda, Helena Lončar i Blaž Župarić.

Također, danas su izabrani i članovi Glavnog vijeća i članovi Nadzornog odbora. U Glavno vijeće su izabrani: Ivanka Barić, Ivo Čolak, Anto Domić, Vlado Džoić, Darijana Filipović, Ivanka Galić, Ivan Jozić, Ljerka Ostojić, Antonio Sesar, Radoje Vidović i Jasna Zlomislić. Nadzorni odbor: Nada Ćulap, Tomislav Mandić, Tomislav Martinović, Mirjana Plavčić i Toni Kraljević.

Prisutnima se, uz ostale, obratio i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović.

„Današnji Sabor Hrvatske Zajednice Herceg Bosne je uvod u razdoblje koje je ispred nas, kako za hrvatski narod, tako i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Ubrzo imamo i zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora koji će na jednom mjestu okupiti sve legitimne hrvatske političke predstavnike i kako bi skupa s tog mjesta poslali jednu vrlo jasnu poruku. Vrijednosti koje kao narod baštinimo ugrađene su upravo u Hrvatsku Zajednicu Herceg Bosnu i sve institucije koje su proizašle iz njenog djelovanja i na takvo što trebamo biti ponosni. Prije skoro godinu dana, ovdje u Mostaru, potpisali smo dva prevažna Sporazuma koja još nisu završena. Poruke koje ćemo danas odavde poslati, kao i 4. lipnja (op.a. redovito 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora), biti će jasan pokazatelj da nećemo odustati dok i drugi Sporazum u potpunosti ne završimo. Prvi, koji se odnosio na pitanje Grada Mostara, omogućio je njegovu potpunu funkcionalnost. Legitimno predstavljanje i naša prava kao konstitutivnog naroda nam nitko ne može i neće uskratiti u našoj domovini. Bosna i Hercegovina nikad neće biti unitarna država. Neće biti ni građanska na način kako to netko smišlja i želi provesti kroz dominaciju nad drugim. Ona je već građanska na skoro svim razinama kroz zastupničke domove i županijske skupštine. Predsjedništvo i Domovi naroda i postoje da se kroz njih zaštite prava konstitutivnih naroda kao natkrovljujućeg ustavnog načela. Oko toga se ne pregovara. Prostor Federacije moramo racionalizirati, a imamo dovoljno praktičnih primjera kako takvo što ostvariti i stvoriti stabilnost da konačno otvorimo novo razdoblje europskog puta. U ovakvom statusu mi ne možemo pratiti standarde i vrijednosti koje Europa, a poglavito EU, žive. Snaga zajedništva koju živi hrvatski narod naš je temelj da ustrajemo u svemu što stoji ispred nas. Ova neizborna godina je godina reformi, a naše zajedništvo najveća snaga da uspijemo u tome“, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović prilikom svog obraćanja na Saboru Hrvatske Zajednice Herceg Bosne.

Vladimir Šoljić proglašen je počasnim predsjednikom, a zasjedanje sabora zaključeno je govorom predsjednice Sabora Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, Lidije Bradare.

Continue Reading