Connect with us

Magazin

Iz dnevnika jedne mlade: I za udaju tribaš imat talent

Ponekad se pitam Å¡ta bi bilo sa mnom da sam se rodila negdi drugo. Negdi di se zarana otkrivaju duboko skriveni talenti, jer sam ti ja evo sve do sad u sebi otkrila samo dva. Onaj za kopanje i za cipanje drva, pa se mislim kako bi bilo puno bolje da su mi i oni ostali skriveni.

A vidiš, moja je pokojna baba Pokrajčuša imala odlično oko za otkrivanje talenata! Ona je odma rekla da će naša Anica bit frizerka, Mara učiteljica a Franu je nagovarala da iđe u pratre, iako mu se ćaća tomu žestoko protivio.I eto ti, sve je pogodila!

Mene je godinama šutke promatrala a onda je jedan dan konačno zaključila:

– Tebi je najbolje da se rano udaÅ¡!

I jesam, mada sam bila uvjerena da se eto, baš sa mnom grdno privarila.

Zato sam se godinama  trudila nazor iz sebe izvuć bilo kakav talent, pa sam se u tim silnim pokušajima uporno sramotila. Ko onda kad su me zamolili da se isključim iz zbora jer je narod počeo slabije dolazit u crkvu.

Probala sam i crtat, nako, pomalo dici za zadaću, ali mi ni to više ne daju jer im se valjda rugaju u školi. Eto vidiš, u šta god da okrenem, ne valja!Iz dnevnika jedne mlade: I za udaju tribaš imat talent

Od sporta sam ti  još najprije odustala, čim sam slomila ruku praveći kolut naprid. Sićam se kako se tada baba uplašila da se neću moć ni udat.

Isto ja mislim da to nije bilo pošteno prema meni, i umjesto da su mi pomagali da otkrijem svoje talente, oni su mi ih još više zakopavali.

Zato sam ja odredila svojoj dici pomoć koliko mogu. Za starijeg se ne brinem jer je stvarno zlatan, i vridan i sposoban! Samo me stra da će tit nešto studirat pa će mu život proletit na burzi. Ja bi radije da on kakav lip zanatić usavrši, zarana pođe radit i na vrime se oženi. Samo eto mu kako god on oće, ja se neću  mišat.

Ovaj mlađi mene brine jer on nit oće učit ni radit a uvik nešto prigovara. Bome,taj ako se ne uključi u politiku bogin je! Samo, to  ništa  ne mora značit jer ko će znat šta koga čeka.

Evo ja ti od sebe još nisam odustala, pa sve računam da ću jedan dan u sebi ipak otkrit nekakav talent, pa ću po selu odat uzdignute glave, ko pokojna mi baba! Vidiš, vako kad bolje promislim, možda je ona ipak bila u pravu. I za udaju tribaš imat talent! tropolje.info

 

Continue Reading