Connect with us

Magazin

EU donosi promjene izbornog sustava koje traži i građanska inicijativa „Narod odlučuje“!

U srijedu, 4. srpnja, Europski parlament prihvatio je nacrt odluke Europskog vijeća oreformi izbornog sustava EU kojom se državama članicama predlaže uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja na izborima za Europski parlament sljedeće godine, u svibnju 2019..

Hoće li Plenković poslušati preporuke EU i omogućiti biračima dopisno i elektroničko glasovanje?

Europska unija time, nastavljajući se na praksu drugih međunarodnih organizacija (Vijeće Europe, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju), podržava i promiče moderne demokratske standarde, a koje predlaže i referendumska inicijativa Narod odlučuje.

Dva temeljna razloga za uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja, kako navodi Europsko vijeće, su olakšanje ostvarivanja biračkog prava, ali i omogućavanje biračima s prebivalištem izvan domovine mogućnost izbora svojih predstavnika.

Dopisno i elektroničko glasovanje jedna je od 6 promjena koje inicijativa Narod odlučuje predlaže za bolji, pravedniji i moderniji izborni sustav. Zahtjev da Hrvati konačno mogu glasovati dopisno i elektronički kao i većina njihovih sugrađana u EU usklađena je – baš kao i ostalih 5 promjena – sa visokim demokratskim standardima na razini Europske unije. Uvođenje ovih 6 mjera za demokratizaciju izbornog sustava te borbu protiv političke korupcije i klijentelizma zatražilo više od 10% birača u RH – i za pitanje broj jedan, koje donosi 5 promjena i za pitanje broj 2 koje donosi jednu promjenu.

Nedopustivo je da određeni političari, vladajući i oporbeni, zloupotrebljavaju svoju političku moć za širenje neistina i neargumentiranih kritika građana okupljenih u referendumskoj inicijativi. Nedopustivo je da se iz pozicije političke moći iznose laži i blate hrvatski građani koji traže pravedniji izborni sustav, unatoč činjenici da Europska unija i druge međunarodne institucije podržavaju mjere koje predlaže GI Narod odlučuje.

Cilj je referendumske inicijative ukupna demokratizacija političkog života u Hrvatskoj i povećanje utjecaja birača na to tko ulazi i tko će ih predstavljati u Saboru, kako bi saborski zastupnici bili više odgovorni biračima, nego interesnim lobijima i svojim stranačkim šefovima. Veliki broj političara koji napadaju građansku inicijativu bez argumenata nalaze se u očitom sukobu interesa, jer mnogi od njih, ako je sudeći po podršci koju u ovom trenutku imaju među biračima – više neće ući u Hrvatski sabor u sljedećem sazivu. Slobodni smo zaključiti da njihovi napadi na 6 promjena koje predlaže „Narod odlučuje“ ne napadaju zbog brige za dobro svih građana, već zbog brige za osobnu korist.

Izvor: narod.hr

Continue Reading