Connect with us

Sinovi povijesti

Zašto Bošnjaci (Muslemani) navijaju za Tursku? To nitko ne pita

Gori nebo, gori zemlja pod vrelim srpanjskim suncem u Hercegovini. A gore i Hercegovci pred utakmicu Hrvatske i Engleske.Široki Brijeg: Zašto Bošnjaci navijaju za Tursku? To nitko ne pita

Posebno je svečano i napeto u Širokom Brijegu, svojevrsnom hercegovačkom središtu. I staro i mlado priprema se za gledanje utakmice. Naravno, u pobjedu nitko ne sumnja.

“Jedna duša i jedno srce”, doviknula nam je postarija gospođa koja se od vrelog srpanjskog sunca skrivala u hladovini u centru grada kada smo je upitali prati li utakmice u Rusiji.

“Široki Brijeg voli Hrvatsku i hrvatsku reprezentaciju. Mi smo ovdje Hrvati, slobodno to napišite”, dobacili su nam iz jednoga društva koje je ispijalo jutarnju kavu.

Igrom naše reprezentacije zadovoljan je i Marinko Bubalo. Njega ne zabrinjavaju prigovori iz Sarajeva da Široki navija za Hrvatsku.Slikovni rezultat za rusija 2018

“Da ste samo vidili koje je to veselje ovdje bilo kada je Hrvatska igrala s Rusijom. I mlado i staro, sve je bilo na nogama. Eto, čitam po Fejsu da je protiv nas i protiv Širokog nešto pisao Anel Hadžić, reprezentativac BiH. Nije to pisao on, nego politika”, rezolutan je Bubalo.

Nitko i ništaSlikovni rezultat za rusija 2018

“Zašto Bošnjaci navijaju za Tursku? To nitko ne pita, a kada mi navijamo za Hrvatsku, onda je to problem. Kada su igrali Hrvatska i Turska, u Sarajevu su svi bili za Tursku”, prisjetio se Bubalo, koji se nada da će Hrvati nadigrati Engleze.

Svi s kojima smo razgovarali ogorčeni su ponašanjem Sarajeva prema Širokom Brijegu. Strasti su se dodatno uzburkale poslije Hadžićeva statusa na Fejsu: “Ajde, Bošnjo, navijaj, hajdemo, naši. Nikada, ali baš nikada neću navijati za susjede. Ne zbog pravih Hrvata iz Hrvatske. Oni su gospoda koji poštuju susjede svoje, nego zbog ovakvih koji žive u Bosni, rođeni, a protiv svoje su države. Sram i stid da vas je, ali Bosne ima i bit će je uvijek.”

To je uzburkalo duhove, no Širokobriježani tvrde da su njihovi mladići nešto pjevali.

“Pa, kakve to veze ima. Je li se neko zlo desilo? Nije. Kakav je taj Hadžić reprezentativac? Nitko i ništa. Vidite li kako Džeko ništa ne komentira”, kazali su nam Širokobriježani.

“Tako je bilo dok je Tito vladao. Nisi smio pjevati “Vilu Velebita” i “Ustani, bane”. Tko zapjeva, odmah u Ćelovinu (zatvor u Mostaru). Tako ti je i danas. Sve bi oni nas strpali u Ćelovinu”, rezolutni su svi sa kojima smo razgovarali.

“Pola Bosne navija za Tursku, i nikome ništa, i to je dobro. A kada se Hrvati vesele zbog uspjeha hrvatske reprezentacije, onda to ne valja”, govore nam.

“Mi ne mrzimo Bosnu i Hercegovinu, ali puno volimo Hrvatsku”, jedinstveni su u Širokom Brijegu.

“Idemo dalje”, oduševljeno nam govori Dragan Rezić (80), u gradu poznatiji kao Reza, i sam u mladosti nogometaš, golman lokalnog kluba u Širokom.

Prvaci svijeta

“Hrvatska će biti prvak svijeta. Malo nas ima, ali nadigramo svakoga. Žao mi je što se igrači namuče, ali sve je to dobro. Čestitam našim dečkima”, govori Reza.

“Žao mi je što su se mučili protiv Rusa, trebalo se to riješiti u drugom poluvremenu”, komentira Reza sa svojim društvom.

Iako razgovaramo o sportu, politika se neizbježno nameće.

“Nego, jesi li ti, novinaru, vidio onoga sinoć na RTL-u šta govori? Kaže, zašto hrvatski igrači moraju držati ruku na srcu kada svira hrvatska himna. Ma gdje će je držati, da neće na stražnjici”, pomalo se ljuti naš sugovornik.

“Da su Hrvati u Hrvatskoj kao ovi na Širokom Brijegu, sve bi im cvalo. A ovako, vidite koliko je sati”, govore nam.

“Kada bi politika bila ujedinjena kao sportaši, bilo bi to super i dobro bi se živilo. Pobijedili smo Ruse, možemo i Engleze jer su nas Englezi kroz povijest koštali više nego Rusi. Treba im vratiti milo za drago ako se ikako može”, kaže Reza.

“Mi Hrvatsku volimo, a oni kako hoće. Vjerujemo u Boga i Hrvatsku”, dobacili su nam na odlasku.

Slobodna Dalmacija

Continue Reading