Connect with us

Scena

DHN B i H : U SET MJERA za ublažavanje krize potrebno je uvrstiti i pomoć medijima

Već gotovo mjesec i pol dana trajanja pandemije koronavirusa mnogima su jedini prozor u svijet i izvor informacija medijska izvješća, počevši od zvuka s radijskih postaja, novinskih stupaca, stranica online medija, do televizijskih emisija. Kako bi osigurali točne, provjerene i pravovremene informacije, želeći predstaviti sve relevantne teme na profesionalan način, upravo novinari podnose jedan od najvećih tereta funkcioniranja društva ugrožavajući svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji.

Zasigurno smo svi svjesni da su novinari i oči i uši i glas javnosti i da u ime te javnosti, danas samo novinari mogu od nositelja vlasti tražiti informaciju koja je od iznimnog javnog interesa. Kako bi se novinarima omogućilo bar podnošljivo djelovanje u aktualnim okolnostima, zahtijevamo od svih mjerodavnih institucija uvažavanje novinarske profesije, prikladnu suradnju s medijskim djelatnicima, omogućavanje primjerenih radnih uvjeta tijekom obavljanja terenskih zadataka uvažavajući njihov prinos u smirivanju psihoze nastale pandemijom i sudjelovanje u ublažavanju posljedica trenutnoga načina života.

Stoga pozivamo sve institucije da daju podršku opstanku medija koji su zbog pandemije došli u nezavidan položaj, odnosno bilježe financijske gubitke. Osim toga i Europska udruženja novinara predlažu da se u set mjera za ublažavanje krize uvrsti i pomoć medijima. Izražavajući neizmjernu zahvalnost svim kolegama novinarima na predanosti svome poslu, ustrajnosti u njegovom obavljanju i načinu djelovanja u ovakvim uvjetima, pozivamo još jednom tijela javne vlasti i sve javne dužnosnike na uvažavanje položaja i uloge novinara i medijskih kuća u njihovu svakodnevnom poslu, a posebice u ovakvome trenutku.

Društvo hrvatskih novinara u BiH

 

Continue Reading